/ - Фото: Министарство правде
13/12/2021 u 17:44 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Црна Гора ће подржати ницијативе на нивоу Савјета Европе

Црна Гора ће подржати све иницијативе на нивоу Савјета Европе које за циљ имају промоцију оваквих политика као и стандарда СЕ у овој области

Снажење ресторативне културе у европским друштвима нарочито је важно у контексту пораста нетолеранције, мржње и поларизације европских друштава, али и фрагилности свих нас у суочавању са пандемијом“ саопштио је државни секретар Министарства правде, људских и мањинских права Бојан Божовић, у свом обраћању министрима правде држава чланица Савјета Европе, на Конференцији која се данас и сјутра одржава у Венецији. 

-Говорећи на тему примјене ресторативног правосуђа за малољетнике у сукобу са законом и малољетне жртве кривичних дјела, Божовић је оцијенио важним изградити компромис између ретрибутивне и ресторативне правде, између казне и пружања друге шансе нарочито у области малољетничког правосуђа, било да је ријеч о малољетним учиниоцима кривичних дјела или о малољетним жртвама- наводе из Министарства.

Додају:"Представио је националну реформу малољетничког правосуђа која почива на диверзионом моделу чиме се, када за то постоје услови прописани законом, избјегава кривично гоњење малољетника и врши медијација са циљем репарације штете жртви, постизања апсолутног кајања код учиниоца и смањује могућност повратништва. У излагању, секретар Божовић је указао на потребу мултидисциплинарног приступа овој проблематици, чију окосницу чине специјално обучени полицајци, тужиоци и судије али и социјалне службе, педагози, психолози, адвокати и медијатори у кривичним стварим".

-Црна Гора ће подржати све иницијативе на нивоу Савјета Европе које за циљ имају промоцију оваквих политика као и стандарда СЕ у овој области. Једна од њих је и израда националних акционих планова у области примјене принципа ресторативне правде у кривичним стварим- наводе у саопштењу.

Конференцију министара правде у Венецији, која се одржава у оквиру предсједавања Италије Савјету Европе, отворила је министарка правде Италије Марта Картабија, а уводна излагања имали су највиши званичници ове међународне организације: генерална секретарка Марија Пејчиновић Бурић, предсједавајући Парламентарној скупштини Савјета Европе Рик Демс и предсједник Венецијанске комисије Ђани Букикио.

Са скупа су послате поруке о важности координације напора, на националном и мултилатералном нивоу, како би се остварила пуна примјена стандарда СЕ али и других међународних организација, попут Уједињених нација, у области ресторативне правде у кривичним стварима, пружању заштите и подршке жртвама кривичних дјела, рехабилитацији учинилаца кривичних дјела и даљој едукацији у правосуђу, полицији, социјалним службама и другим надлежним институцијама.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
11. maj 2024 16:15