/ - FOTO: MEDIA BIRO
05/09/2023 u 15:43 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Crna Gora dijeli interese sa Kinom: Sve više privlači kineske turiste i osigurava kvalitetne trgovinske standarde

Kako bi unaprijedili poslovne odnose između domaćih i kineskih kompanija, MIECA će se u narednom periodu fokusirati na učvršćivanju veza sa institucijama i partnerima iz oblasti ekonomije i trgovine

Da osim zapadnog, na kojem se izvoze određeni prehrambeni proizvodi, postoji jednako značajno inostrano tržište,,željno“ domaćih radinosti, mišljenje je čelnika Crnogorske međunarodne asocijacije za ekonomsku saradnju (Montenegro Internacional Economic Cooperation Association, MIECA) koja od 2021. godine fokusirano radi na jačanju trgovinskih veza sa Kinom. Među članovima nevladine organizacije stacionirane u Tivtu ističu se eksperti i preduzetnici iz raznih oblasti, koji pored izvoza hrane, teže da privuku kineske investicije u našu zemlju.

-Crna Gora ima veliki potencijal. Na svakom koraku možete vidjeti razvoj novih projekata i infrastrukture. Ovo je jasan pokazatelj da se vaša ekonomija stabilno i brzo razvija. To je nešto što privlači kineske državljane i ulagače. Takođe, imate bogate prirodne resurse. Zaista volimo da živimo ovdje. Želimo da što više Kineza i preduzetnika sa tog područja sazna o vašim ljepotama- izjavila je ko-osnivačica organizacije MIECA, Arora Jen.

image
- FOTO: MEDIA BIRO

Prema njenom mišljenju, značaj kineskog tržišta za Crnu Goru je nemjerljiv. Objašnjava da ga rapidan razvoj ekonomije i stabilna srednja klasa izdvaja od ostalih.

-Ono omogućava dovoljno prostora za međunarodne kompanije da istraže potražnju, a sa konstantnim razvojem i platežna moć kupaca jača. Potražnja na tom tržištu je visoka. Uspjeli smo da uspostavimo saradnju sa Međunarodnom kineskom biznis asocijacijom, asocijacijama za promociju trgovinske razmjene, centrima za promociju investicija, kao i vladama dvije države. Uspostavili smo kontakte sa kompanijama iz Kine i Crne Gore. Znamo da je turizam važna karika za ovu državu i iz tog razloga pregovaramo sa kineskim stranama o snimanju emisija o vašoj zemlji- kazala je Jen.

Kada je riječ o trgovinskoj razmjeni između Crne Gore i Kine, njen kolega Leon Čen najveću šansu vidi u prodaji domaćih proizvoda.

-Volim da konzumiram vaš sir, maslinovo ulje, kao i med. Uživam u njima i čine me zdravim. Ako se meni, kao kineskom državljaninu, dopadaju, ne znam zašto se ne bi dopao i mojim sunarodnicima? Sa ove tačke gledišta, imamo dovoljno prostora da izvozimo pomenute proizvode u Kinu- poručio je Čen.

image

FOTO: Media biro

- FOTO: MEDIA BIRO

Navodi da uprkos brojnim pogodnostima, postoje elementi koji nam,,ne idu na ruku“.

-Crna Gora ima veliki broj prednosti. Bogatstvo prirodnih resursa, raznovrsna kultura, istorija i privreda. Posjedujete idealnu lokaciju i povezujete Evropu sa raznim stranama. Domaće stanovništvo je visoko edukovano. Takođe, Vlada Crne Gore olakšala je poslovanje stranim kompanijama, uz niske troškove. Koristite Euro i težite ka tome da se pridružite Evropskoj uniji, što povećava šansu za uspjehom u ovoj oblasti. Međutim, postoje izazovi. Trenutni dometi i snaga domaćeg tržišta su mali. To predstavlja problem za velike investitore. Za razliku od ostalih evropskih gradova, ne primjenjujete dovoljno nove tehonologije. Infrastrukturu i komunikacione veze još treba da razvijate- naveo je Čen.

Kako bi unaprijedili poslovne odnose između domaćih i kineskih kompanija, MIECA će se u narednom periodu fokusirati na učvršćivanju veza sa institucijama i partnerima iz oblasti ekonomije i trgovine.

-To je ključno za našu asocijaciju. Planiramo da uskoro posjetimo bitne organizacije, kako bi ubrzali saradnju. Vjerujem da Kina i Crna Gora imaju veliki zajednički potencijal. Crna Gora dijeli interese sa Kinom, sve više privlači kineske turiste, intenzivira kulturne razmjene, osigurava kvalitetne trgovinske standarde. Na kraju, krucijalno je da održimo prijateljske odnose- zaključio je Čen.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
07. maj 2024 07:16