Са састанка / - Са састанка
02/11/2021 u 12:15 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Црна Гора и Сан Марино имају бројне потенцијале за унапређење сарадње

Сусрет је организован на њихову иницијативу, ради обнављања позива за посјету Сан Марину, која је због пандемије одложена

Предсједник Црне Горе Мило Ђукановић имао је билатерални састанак с капетанима регентима Сан Марина Ђакомом Симонћинијем и Франческом Мусонијем, на маргинама УН Конференције о климатским промјенама (ЦОП26).

Сусрет је организован на њихову иницијативу, ради обнављања позива за посјету Сан Марину, која је због пандемије одложена.

Ђукановић је истакао да Црна Гора и Сан Марино, као двије мале, пријатељске земље с значајним историјским и културолошким сличностима, имају бројне потенцијале за унапређење билатералне сарадње, посебно у  економији и туризму. Казао је да је Црна Гора стабилна земља са јасном евроатлантском визијом, која је чланством у НАТО дијелом испуњена, и да је сљедећи циљ достизање европских стандарда и вриједности, што води чланству  у ЕУ.

Капетан регент Мусони нагласио је да јаке везе између двије државе имају свој исказ у пријатељским билатералним односима и изразио висок степен интересовања за продубљивањем сарадње на свим пољима од заједничког интереса. Сан Марино вјерује у важност блиске сарадње између малих држава, и за то користи разне поводе.

Навео је као примјер честитку коју су упутили предсједнику Скупштине Црне Горе поводом обиљежавања 115 година парламентаризма. Он је истакао да се двије државе суочавају са сличним изазовима, и указао на значај регионалне сарадње, као што је Јадранско-јонска  иницијатива  чија су чланица. Од сљедећег министарског састанка Сан Марино ће приступити и ЕУСАИР-у.

Заједнички је констатовано да посјете на највишем нивоу представљају добру прилику за унапређење билатералне сарадње. Највиши представници Сан Марина су обновили позив Ђукановићу да у првом кварталу 2022. године званично посјети Сан Марино. Имајући у виду сличност у структури економија двију држава, с туризмом као доминантном граном привреде, договорено је да се размотри и могућност организације бизнис форума том приликом, који би окупио привредне представнике двије  земље с циљем успостављања конкретних модела сарадње.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
09. maj 2024 06:56