/ SA SASTANKA
04/07/2022 u 15:04 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Crna Gora i Sjeverna Makedonija ujedinjene u namjeri da društva budu jednaka za sve ljude

Važnost regionalne povezanosti predstavlja sve važniju komponentu u razvojnim putevima Crne Gore i Republike Sjeverne Makedonije

Važnost regionalne povezanosti predstavlja sve važniju komponentu u razvojnim putevima Crne Gore i Republike Sjeverne Makedonije, poručeno je nakon sastanka ministra ljudskih i manjinskih prava Fatmira Đeke i ambasadora Sjeverne Makedonije u Crnoj Gori Mihajla Trpkoskog.

- Crna Gora pripadnicima/ama nacionalnih manjina garantuje pravo da izražavaju i razvijaju svoje posebnosti, svoj etnički, kulturni, jezički i vjerski identitet istakao je ministar Gjeka. On je naveo da je crnogorsko društvo bogato različitostima i da je naše zajedničko bogatstvo činjenica da živimo jedni sa drugima, a ne jedni pored drugih. Ponosni smo na interkulturalni karakter Crne Gore, naveo je Gjeka i dodao da će se nastaviti stvarati uslovi za očuvanje ukupnog nacionalnog identiteta i unaprijeđenje prava i sloboda manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica. Ambasador Trpkoski čestitao je ministru na imenovanju i izrazio veliko zadovoljstvo što je imao priliku da ostvari svoj diplomatski mandat u Crnoj Gori. Crnu Goru i Sjevernu Makedoniju vezuje zajednička istorija, prijateljski odnos i jedna od najboljih  saradnji koju obije države imaju, ocijenio je ambasador- navode u saopštenju.

On je naglasio dosadašnji uspjeh Crne Gore na putu evropskih integracija i iskazao očekivanje da nastavi u tom pravcu smjelo i predano, kako bi i postala prva naredna članica Unije.

- Ambasador je informisao ministra da u Crnoj Gori živi veći broj Makedonaca/ki nego što sje zvaničan statistički podatak i da postoji namjera i želja da budu aktivniji u dijelu afirmacije svog etničkog i kulturnog identiteta. Ministar Gjeka ponovio je spremnost Ministarstva ljudskih i manjinskih prava da pomogne u dijelu svojih nadležnosti toj inicijativi- navode u saopštenju.

Sa sastanka je poručeno da su Crna Gora i Sjeverna Makedonija ujedinjene u namjeri da im društva budu jednaka za sve ljude i u tom smjeru stvaraće se uslovi i mogućnosti za dalje unaprijeđenje.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 14:37