Здравко Кривокапић / - Саша Матић
21/05/2021 u 18:16 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Црна Гора неће бити монета за поткусуривање у политичким борбама

Већ дом за све њене грађане, склад култура и традициjа, у коjоj ће свако наћи своjе мjесто и начин изражавања, истакао jе Кривокапић

Црна Гора и њена државност неће бити монета за поткусуривање у политичким борбама, већ дом за све њене грађане, поручио jе премиjер Здравко Кривокапић. Он се, поводом 21. маjа - Дана независности, обратио грађанима писмом, у коjем jе навео да државност Црне Горе ниjе нешто што jе настало од jуче.

Црна Гора, како jе казао, има дугу државну традициjу, коjа превазилази границе „идеолошке приче коjу смо слушали до 30. августа прошле године“.

– Обиљежаваjући Дан независности у времену када jе наша држава стала на пут развоjа демократиjе, друштвеног консензуса и грађанске jеднакости, учинимо оваj државни празник даном коjи ће бити прихваћен од свих њених грађана – казао jе Кривокапић.

Он jе поручио да, из те перспективе, Црна Гора и њена државност неће бити монета за поткусуривање у политичким борбама.

– Већ дом за све њене грађане, склад култура и традициjа, у коjоj ће свако наћи своjе мjесто и начин изражавања – истакао jе Кривокапић.

Он jе казао да не може сакрити задовољство због тога што се, како jе навео, оваj празник, први пут за посљедњих 15 година, догађа у слободном и демократском окружењу.

Према риjечима Кривокапића, вољом народа Црне Горе посљедњи изданци jедноумља су постали дио историjе, „а ми стали на пут напретка и просперитета“.

– Празник обиљежавамо у слободи, а то jе главна идеjа око коjе jе настала савремена црногорска државност. Црна Гора се враћа самоj себи, враћаjући се историjском слободарском идеалу, коjи се на jезику савремености зове – демократиjа– навео jе Кривокапић.

Он jе казао да jе за претходних 15 година Дан независности идентификован са jедном партиjом и њеном идеологиjом, коjа jе, како jе навео, далеко од онога што поjам демократиjе подразумиjева, и коjа jе покушала да саму себе поистовjети са Црном Гором.

– Не смиjемо никада више дозволити да Црна Гора и њени грађани буду таоци било чиjих идеолошких окова, у коjима ће постоjати грађани другог реда, по било ком основу. Стога смо дужни да обезбиjедимо чврсте услове коjи ће гарантовати слободу за све –  поручио jе Кривокапић.

Како jе казао, та слободна и демократска Црна Гора свих њених грађана, умjесто партиjске и приватне државе, jесте оно на што треба да асоцира данашњи дан, jер Црна Гора ниjе узалуд названа "колиjевка слободе”.

Кривокапић jе позвао све грађане да томе допринесу, наводећи да од друштвеног консензуса, коjи ће подразумиjевати заjедничко добро свих, зависити значаj овог дана.

– Од дана када смо се изборили за демократиjу у Црноj Гори, Дан независности више ниjе и неће бити усмjерен против било кога, већ за слободу и демократиjу, коjе гарантуjу просперитет сваког од нас, без обзира на наше политичко, идеолошко, национално и вjерско опредjељење – истакао jе Кривокапић.

То jе, додао jе он, независност коjа jе достоjна патриотизма и коjа jе права мjера старе и славне државности Црне Горе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 20:40