/ - (FOTO: STATE.GOV, ARHIVA)
14/05/2022 u 18:42 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Црна Гора похваљена због усклађивања политике са ЕУ, укључујући санкције

Ми, Г7, желимо сасвим јасно да ставимо до знања да нећемо сједјети по страни док неке земље флагрантно занемарују међународна правила, поручују званичници

Министри спољних послова земаља Г7 објавили су заједничко саопштење након састанка у Њемачкој, у коме помињу Црну Гору и земље Западног Балкана, јавља портал RTCG.

Похваљују Црну Гору, Албанију, Косово и Сјеверну Македонију за потпуно усклађивање своје спољне политике са ЕУ, укључујући санкције и њихову примјену.

-Ми, министри спољних послова Г7 Канаде, Француске, Нјемачке, Италије, Јапана, Уједињеног Краљевства и Сједињених Америчких Држава и високи представник Европске уније, састали смо се данас у суштински измијењеном стратешком и безбједносном окружењу. Руски агресорски рат против Украјине је преломни тренутак за 21. вијек и носи драматичне посјледице далеко изван Европе. Ми, Г7, желимо сасвим јасно да ставимо до знања да нећемо сједјети по страни док неке земље флагрантно занемарују међународна правила, од којих сви зависимо за мир, просперитет, безбједност и стабилност- пише у саопштењу, које је објавила Влада Уједињеног Краљевства.

Осуђују, најоштрије могуће, неоправдани, ничим изазван и противзаконит агресорски рат Русије против Украјине. Русија је, како су рекли, очигледно прекршила међународни поредак заснован на правилима, међународно право и хуманитарне принципе и прекршила универзално договорене и правно обавезујуће основне принципе као што су мирољубива сарадња, суверенитет, самоопредјељење и територијални интегритет. 

-Поново потврђујемо нашу посвећеност европској перспективи шест земаља Западног Балкана како бисмо осигурали безбједност, стабилност и просперитет региона. Поздрављамо што је Западни Балкан уједињен у осуди агресорског рата Русије против Украјине, посебно у Генералној скупштини УН (УНГА). Похваљујемо Албанију, Косово, Црну Гору и Сјеверну Македонију за потпуно усклађивање своје спољне политике са ЕУ, укључујући санкције и њихову примјену. Позивамо Србију да учини исто. Поздрављамо усклађивање Босне и Херцеговине са рестриктивним мјерама ЕУ према Русији и једнострано усклађивање Косова са тим мјерама. Морамо наставити да помажемо Западном Балкану да смањи своју зависност од руских угљоводоника и рањивост када је у питању економска принуда- наведено је у саопштењу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. april 2024 08:05