/ - FOTO: MINISTARSTVO JAVNE UPRAVE
30/06/2023 u 13:15 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Crna Gora postala članica Programa „Digitalna Evropa“

Pristupanje Programu “Digitalna Europa”donosi brojne prednosti za Crnu Goru

Ministar javne uprave  Maraš Dukaj potpisao je u Briselu sporazim između EU i Crne Gore o učešću naše zemlje u programu “Digitalna Evropa” za period 2021-2027.

Dukaj je istakao da je potpisivanje Sporazuma između Evropske unije i Crne Gore i pristupanje Crne Gore programu “Digitalna Evropa” prekretnica i značajan korak na našem putu prema digitalnoj budućnosti i evropskim vrijednostima.

Ministar je naglasio je da će, uz podršku partnera iz Evropske unije, Crna Gora ubrzati razvoj digitalne transformacije, unaprijediti elektronske usluge, poboljšati načine prevencije sajber napada i podsticati digitalno obrazovanje, kako bi građanima i privredi pružili moderne tehnologije.

Pristupanje Programu “Digitalna Europa”donosi brojne prednosti za Crnu Goru, naveo je ministar.

- Kroz investicije, razmjenu znanja i iskustava sa članicama EU, jačamo međunarodnu saradnju i digitalnu ekonomiju, podstičemo inovacije i konkurentnost -poručio je ministar i dodao da u ovom procesu ključni su građani Crne Gore.

- Direktnu korist moći će da ostvare javne institucije, digitalna i inovaciona zajednica, ali isto tako akademska i biznis zajednica, istraživački centri i civilni sektor - rekao je ministar.

Digitalna Evropa otvara vrata Crnoj Gori da, u saradnji sa partnerima iz cijele EU, učestvuje na projektima koji se finansiraju iz programa, koristi rješenja razvijena kroz program i ide u korak sa prioritetima EU u oblasti digitalnih tehnologija.

Ukupna vrijednost ovog sedmogodišnjeg programa procjenjuje se na 7,5 milijardi eura.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 21:17