/ Фото: Портал РТЦГ
12/10/2021 u 12:44 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Црна Гора продужила санкције Русији

Напомиње се да ће ове земље осигурати да њихове националне политике буду у складу са овом одлуком Савјета

Црна Гора, Албанија, Украјина и Норвешка придружиле су се продужењу санкција ЕУ против Русије због, како је образложено, акција против украјинског територијалног интегритета, суверенитета и независности. То потврђује Декларација високог представника ЕУ за спољну политику и безбједност о усклађивању одређених земаља са одлуком ЕУ, која је објављена на интернет страници Савјета Еврпоске уније. 

- Дана 10. септембра 2021. године, Савјет је усвојио Одлуку (ZSBP) 2021/1470 о измјени Одлуке 2014/145/ЗСБП. Одлуком Савјета обновљене су постојеће рестриктивне мјере за наредних шест мјесеци, до 15. марта 2022.године. Земље кандидати Црна Гора и Албанија, те земља EFTA Норвешка, чланица Европског економског простора, као и Украјина, усклађују се са овом Одлуком Савјета- наводи се у документу, преноси портал РТЦГ.

Напомиње се да ће ове земље осигурати да њихове националне политике буду у складу са овом одлуком Савјета.

- Европска унија прима к знању ову обавезу и поздравља је- наведено је у документу.

Савјет ЕУ је 10. септембра одлучио је да продужи санкције Русији "због акција које подривају територијални интегритет, суверенитет и независност Украјине за још шест мјесеци".

Рестриктивне мјере у погледу акција које, како тврде у ЕУ, подривају или угрожавају територијални интегритет, суверенитет и независност Украјине први пут су уведене 17. марта 2014.године. 

Рестриктивне мјере предвиђају ограничења путовања, замрзавање имовине и забрану стављања средстава или других економских ресурса на располагање лицима и субјектима на списку.

Санкције ће се и даље примјењивати на 177 појединаца и 48 установа.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 23:03