илустрација (Фото: Делегација ЕУ у ЦГ)
11/06/2021 u 21:09 h
ДАН порталДАН портал
StoryEditor

Црна Гора се ускладила са ставом ЕУ о бјелоруском приземљењу авиона

Декларацији су се сем Црне Горе, како стоји на сајту Европског савјета, придружиле и друге државе Западног Балкана – Србија, Сјеверна Македонија и Албаниј

Црна Гора је подржала Декларацију Европске уније (ЕУ) о принудном преусмјеравању Рајанеровог (Рyанаир) авиона у Минск, објављено је на сајту Европског савјета.

Та декларација је усвојена 24. маја када су бјелоруске власти приземљиле Рајанеров авион у Минск, под изговором да постоји бомба и ухапсиле новинара Романа Проташевича, преноси Радио слободна Европа..

У Декларацији ЕУ се наводи да је овај акт још један очигледан покушај бјелоруских власти да утишају све гласове опозиције и позива на хитно ослобађање Проташевича и међународну истрагу овог инцидента.

Декларацији су се сем Црне Горе, како стоји на сајту Европског савјета, придружиле и друге државе Западног Балкана, Србија, Сјеверна Македонија и Албанија.

Шеф црногорске дипломатије Ђорђе Радуловић рекао је крајем прошлог мјесеца за Радио Слободна Европа да ће Црна Гора слиједити спољну политику Европске уније (ЕУ) и када су у питању нове санкције према Бјелорусији, због хапшења новинара и активисте Рамана Пратасевича.

-Ситуација у Бјелорусији није нешто што брине само Европску унију већ и ОЕБС и многе наше партнере. Ми ћемо као и до сада слиједити политику санкција ЕУ иако су неке досадашње одлуке за нас биле тешке , прије свега за нашу економију. Али када стигне позив да се Црна Гора прикључи рестриктивним мјерама ми ћемо се прикључити-саопштио је тада Радуловић.

Такође, Црна Гора је, као и још шест земаља које нису чланице Европске уније, придружила се прошлог октобра санкцијама које је 27 чланица овог блока увело Бјелорусији као одговор на обрачун са продемократским протестима изазваних спорним предсједничким изборима у августу.

Izdvojeno

28. jul 2021 20:03