Robert Markić / - FOTO: UN
22/09/2023 u 08:34 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Crna Gora snažno posvećena principima Povelje UN-a

Državni sekretar MVP Robert Markić naglasio je značaj mirnog rješavanja sporova, uz primat diplomatije i multilateralizma koji vode ka medijaciji.

Državni sekretar Ministarstva vanjskih poslova Robert Markić učestvovao je na Ministarskom sastanku Grupe prijatelja za medijaciju na temu „Inkluzija i vlasništvo u medijaciji“, na marginama zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku. Sastankom su predsjedavali šefovi diplomatija Turske Hakan Fidan i  Finske Elina Valtonen, u svojstvu kopredsjedavajućih ovom inicijativom, a prisutnima se obratila i zamjenica generalnog sekretara Ujedinjenih nacija za politička pitanja Rozmari DiKarlo.

Markić je, tokom istupanja, naglasio značaj mirnog rješavanja sporova, uz primat diplomatije i multilateralizma koji vode ka medijaciji. Kako je istakao, u vremenu kada se čovječanstvo suočava sa konfliktima, humanitarnim i izbjegličkim krizama kakvim nismo svjedočili od II Svjetskog rata, jako je važno uložiti sve napore da pređemo sa riječi na djela.

- Mala investicija u cilju jačanja kapaciteta za sistem medijacije u okviru UN-a, može imati višestruke i dugoročne benefite u ublažavanju krupnih posljedica konflikata, naglasio je on.

Podsjetio je, takođe, da Crna Gora čvrsto podržava značajnije učešće žena u svim fazama prevencije i mirnog rješavanja nastalih sporova, posebno kroz sprovođenje rezolucije Savjeta bezbjednosti UN 1325 „Žene, mir i bezbjednost“, koja akcenat stavlja na snažniju ulogu žena u pitanjima međunarodnog mira i sigurnosti. Ukazavši na potrebu podizanja svijesti među zemljama o mogućnostima koje model posredovanja nudi, Markić je istakao značaj rada Grupe za medijaciju i zahvalio domaćinima na dugogodišnjim naporima koje preuzimaju u pogledu adekvatne promocije modela medijacije u diplomatiji.

Domaćini sastanka, ministri Fidan i Valtonen, su ocijenili da su medijacija i mirovno posredovanje relevantniji nego ikada, te da njihova važnost posebno dolazi do izražaja u vremenima globalne polarizacije i rastućih kriza i kada se svijet suočava sa krizama koje zahtijevaju zajedničku akciju i ujedinjene napore. Naglasili su da fokus mora biti na obezbjeđivanju inkluzivnih procesa iz kojih mogu proizaći trajna rješenja aktuelnih konflikata, a koji će, istovremeno, pomoći u prevenciji novih i saniranju već nastalih posljedica.

Zaključili su da Grupa mora nastaviti da radi na osnaživanju uloge medijacije i održanju mirovnog posredovanja na dnevnom redu UN-a, posebno imajući u vidu da sukobi postaju sve složeniji i učestaliji u cijelom svjetu.

I zamjenica Generalnog sekretara UN-a Rozmari Di Karlo je kazala da su konflikti u svijetu sve složeniji i nerješiviji, te da je aktuelni trenutak prelomna tačka koja zahtijeva preispitivanje tradicionalnih modela medijacije. Danas, efikasno posredovanje i prevencija sukoba zahtijevaju sveobuhvatne pristupe, političku hrabrost, istinsko regionalno i međunarodno partnerstvo i mjere na nacionalnom nivou, ali iznad svega, kako je istakla, zahtijevaju veće povjerenje – među državama članicama i sa Ujedinjenim narodima. Di Karlo je poručila da su inkluzivni pristupi posredovanja potrebni kako bi se uhvatili u koštac sa složenim, osnovnim uzrocima savremenih sukoba, ocijenivši da održivo posredovanje i rezultati prevencije zahtevaju snažno vođstvo nacionalnih aktera

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. novembar 2023 23:29