sa sastanka / - DEJAN LOPICIC
15/06/2022 u 20:42 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Црна Гора спремна да буде позитиван примјер који реализује реформе

Ђукановић је уз потврду значаја пријатељства двије земље, истакао да смо спремни да наставимо да будемо позитиван примјер који реализује реформе и доноси резултате

Црна Гора зна шта треба да учини на домаћем плану, а Словачка је ту да је снажно подржи, оцијењено је на састанку предсједник Црне Горе Мила Ђукановића и министра вањских послова Републике Словачке Ивана Корчока, који борави у посјети Црној Гори.

Уз задовољство поновном приликом за сусрет, Ђукановић је захвалио Корчоку и Словачкој на пажњи коју посвећују нашој земљи, али и за све што је Словачка урадила и ради за Црну Гору од обнове независности, што је вриједно поштовања.

Он је подсјетио на изузетно фреквентан политички дијалог на високом нивоу између двије државе, који је веома користан за Црну Гору имајући у виду наше стратешке циљеве, пуну припадност европским вриједностима и интеграцију у ЕУ, у чему комуникација са пријатељима помаже да правилно разумијемо поруке посебно у актуелном геополитичком контексту.

Предсједник је информисао министра Корчока о приоритетима нове владе у правцу деблокаде преговарачког процеса и учвршћивања повјерења инвеститора, као и рефлексијама украјинске кризе на процес проширења и посљедицама дуготрајућег хибридног утицаја на регион.

Истакао је важност јасне и јединствене поруке Европе према ЗБ, да земље аспиранти имају своју столицу у ЕУ, коју ће заузети када заврше реформе и достигну стандарде. Ако нас је Украјина отријезнила и ако смо схватили да је у питању атак на европски систем вриједности и безбједност, онда је ЗБ у Европи интерес и Балкана, али и ЕУ, казао је Ђукановић.

Министар Корчок је захвалио за пријем који је увијек инспиративна прилика за разговор, јер чује оцјене које дају ширу слику. Уз оцјену да никада није превише говорити о пријатељству двије земље и подршци Словачке Црној Гори која је основа за даљи развој односа, исказао је интерес за продубљивањем економске сарадње кроз окупљање пословне заједнице у обостраном интересу. 

Исказао је пуну сагласност са оцјенама предсједника о нападнутим европским вриједностима, што се до почетка рата у Украјини није на прави начин перципирало. Зато високо цијени то што је примарни циљ Црне Горе припадност европском систему вриједности и интегрисаној Европи, о чему, како је рекао, Предсједник отворено и гласно говори. Ако лидер земље са ЗБ то говори, онда је то вриједно пажње и мора бити примијећено, казао је Корчок.

Министар Корчок је оцијенио да постоји добар замајац и елан да се оствари напредак у кључним поглављима преговора Црне Горе и ЕУ, након стагнације у том процесу и да је сазрела свијест да се треба издићи изнад домаћих политичких прилика, вреднујући у том контексту приступ Ђукановића у правцу доприноса стабилности и чланству Црне Горе у ЕУ као једном од најзначајнијих приоритета. 

Корчок је поручио да ће се залагати за јасне поруке Европе ка региону, јер, како истиче, не можемо приуштити да изгубимо ЗБ, уз даљи подстицај напретку Црне Горе у том процесу. 

Ђукановић је уз потврду значаја пријатељства двије земље, истакао да смо спремни да наставимо да будемо позитиван примјер који реализује реформе и доноси резултате.

Ђукановић и Корчок исказали су пуну подршку давању кандидатског статуса Украјини.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. maj 2024 00:27