/ Zastava Crne Gore Foto: Lazar Ružić
14/02/2023 u 19:26 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Crna Gora traži od Moldavije pojašnjenje navoda o "ruskom planu"

Zvaničnici u Beogradu i Podgorici izjavili su da nemaju takve informacije zahtijevajući od moldavskih vlasti detalje o iznijetim navodima

Crna Gora i Srbija zatražile su od Moldavije dodatna pojašnjenja o navodima predsjednice te zemlje Maje Sandu o postojanju plana Rusije za rušenje rukovodstva ove zemlje koji uključuje i građane Crne Gore i Srbije, piše Radio Slobodna Evropa.

Zvaničnici u Beogradu i Podgorici izjavili su da nemaju takve informacije zahtijevajući od moldavskih vlasti detalje o iznijetim navodima.

Sandu: Rusija planira državni udar u Moldaviji uz pomoć ljudi iz Crne Gore, Srbije i Bjelorusije

Šta je rekla predsjednica Moldavije?

Predsjednica Moldavije je prethodno 13. februara izjavila da Rusija planira da iskoristi strane sabotere da sruši rukovodstvo zemlje, zaustavi pridruživanje Evropskoj uniji (EU) i iskoristi to u ratu protiv Ukrajine.

Moldavija je inače prošlog ljeta dobila status kandidata za članstvo u EU, dok je u devedesetim proglasila vojnu neutralnost.

Prema njenim riječima plan uključuje građane Rusije, Crne Gore, Bjelorusije i Srbije koji ulaze u Moldaviju kako bi pokušali da izazovu proteste u pokušaju da se "legitimna vlada promijeni u nelegalnu vladu koju kontroliše Ruska Federacija".

Rusija je odbacila optužbu predsjednice Moldavije.

-Takve tvrdnje su potpuno neosnovane i nepotkrijepljene- navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva spoljnih poslova, prenio je Rojters.

Abazović o tvrdnjama iz Moldavije

Premijer Crne Gore i koordinator Ministarstva spoljnih poslova Dritan Abazović rekao je 14. februara na pitanje RSE da nema informacije o tome da pojedinci iz Crne Gore za potrebe Rusije planiraju da izazovu destabilizaciju Moldavije.

On je dodao da će Podgorica pokušati da dobije dodatna pojašnjenja od Moldavije.

-Ukoliko treba naše bezbjednosne službe će odraditi dodatne provjere. Ukoliko oni imaju neku informaciju više, raspoloženi smo da to čujemo- naveo je Abazović.

Takođe, Abazović je podvukao da izjave poput ove koju je iznijela čelnica Moldavije ne treba povezivati sa politikom crnogorske Vlade i države.

-Malo mi je to grubo zvučalo jer se stvara utisak da Crna Gora učestvuje u problemima koje postoje u Moldaviji. Crna Gora ima svojih problema preko glave, a tu smo ukoliko njima možemo da pomognemo- poručio je Abazović, dodajući da je Crna Gora "stopostotno kompatabilna" sa politikom sankcija Evropske unije prema Rusiji.

Slično je iznijela i Agencija za nacionalnu bezbjednost (ANB) Crne Gore, odakle su za RSE rekli da kontinuirano sarađuju sa partnerskim službama po pitanju nacionalne, regionalne i šire bezbjednosti.

-U tom kontekstu ANB vrši i vršiće sve potrebne provjere"-navodi se u odgovoru Agencije, na pitanje da li imaju saznanja o tome da pojedinci iz Crne Gore, za potrebe Rusije, planiraju da izazovu destabilizaciju Moldavije.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
14. maj 2024 14:25