/ фото скриншот
06/09/2021 u 15:32 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Црна Гора у потпуности да испоштује обавезе

Тонино Пицула и Владмир Билчик су казали да Црна Гора мора да схвати да њени политички и вјерски челници имају посебну одговорност у доношењу одлука

Црна Гора би требало у потпуности да испоштује своје обавезе и брани право на слободу мирног окупљања и говора, уважавајући различита вјерска права грађана.

То су поручили извјестилац Европског парламента (ЕП) за Црну Гору Тонино Пицула и предсједник Делегације у Парламентарном одбору за стабилизацију и придруживање ЕУ и Црне Горе Владмир Билчик у заједничкој изјави поводом догађаја на Цетињу.

Они су казали да Црна Гора, као земља кандидаткиња за приступање ЕУ, мора да схвати да њени политички и вјерски челници имају посебну одговорност у доношењу одлука како би оправдали повјерење грађана који су их подржали и изразили велику амбицију за чланством у Унији.

- Стога позивамо све укључене актере да системски раде на смањењу напетости и подржавају преданост Црне Горе на стварању модерног, демократског, мултиконфесионалног и мултиетничког друштва- наводи се у заједничкој изјави Пицуле и Билчика.

Они су рекли да категорички осуђују грубе догађаје који су пратили устоличење митрополита Јоаникија.

- Политичка злоупотреба нечијих вјерских увјерења није компатибилна с тренутним реформским процесом Црне Горе и успјешним досадашњим интервенцијама- поручили су Пицула и Билчик.

Они су казали да се надају да ова ситуација неће дугорочно угрозити међународни положај Црне Горе и дугу историју мирног суживота међу људима различитих вјерских припадности и етничких група.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

24. april 2024 14:44