Споразум 2007. године потписали Вујановић и Рајс
05/07/2021 u 13:17 h
Marko Vešović, Suzana RadevićMarko Vešović, Suzana Radević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Црна Гора укида споразум са САД о имунитету америчких војника

Како би се ускладили са смјерницама ЕУ у вези с овим питањем потребно је наставити активности на основу обострано прихватљивог модела да би се пронашле најприкладније административне процедуре за укидање споразума са САД, саопштено из Владе

Влада Црне Горе саопштила је да је потребно наставити активности – на основу обострано прихватљивог модела – како би се пронашле најприкладније административне процедуре за укидање билатералног споразума са САД о имунитету. То је наведено у Информацији о стању приступних преговора са ЕУ, која је усвојена на последњој сједници Владе, а у дијелу документа о поглављу 31, које се односи на спољну и безбједносну политику.

– Када је ријеч о завршном мјерилу, односно билатералном споразуму о имунитету са Сједињеним Државама, којим се грађанима САД дају изузећа из надлежности Међународног кривичног суда и како би се ускладили са смјерницама Европске уније у вези с овим питањем, потребно је наставити активности на основу обострано прихватљивог
модела, како би се пронашле најприкладније административне процедуре за укидање споразума са САД. Циљ ове координације ће бити рјешење које је прихватљиво за све стране и које ће допринијети успјешном затварању дефинисаног мјерила – наводи се у документу Владе Црне Горе.

Црна Гора је са Сједињеним Америчким Државама у мају, 2007. године, потписала Споразум о статусу снага (СОФА), коjим jе регулисан привремени боравак америчких воjника на црногорскоj теритиориjи. Споразум су 1. маја у Вашингтону потписали тадашњи амерички државни секретар Кондолиза Раjс и црногорски предсjедник Филип Вуjановић.

Уговор није у складу са заједничком позицијом ЕУ

Раскид уговора произилази из анализе усклађености црногорских закона с правом ЕУ, а коjа указуjе да уговор о неизручивању америчких држављања Међународном кривичном суду ниjе у складу са европским правилима.

– Црна Гора jе потписница билатералног, имунитетског споразума са САД, коjи изузима одређене америчке држављане из надлежности Међународног кривичног суда.То ниjе у складу са заjедничким ставом ЕУ о интегритету Римског статута или с повезаним смjерницама о билатералним споразумима о имунитету – писало је у годишњем извjештаjу Европске комисиjе.

 

Међутим, Европска унија (ЕУ) jе одмах критиковала потписивање таквог уговора о неизручивању америчких и црногорских држављана Међународном кривичном суду (МКС), наводећи да је у супротности са упутствима Брисела.

Европска комисија (ЕК) је у својим извјештајима о напретку Црне Горе, напретку у придруживању ЕУ истицала да Црна Гора треба да прилагоди споразум са САД о имунитету њених и америчких држављана пред Међународним кривичним судом ставовима Европске униjе, с обзиром на то да се Црна Гора тим споразумом обавезала да неће предавати америчке држављане Међународном кривичном суду осумњиченом за ратне злочине и уjедно задовољити интересе Сjедињених Држава коjи не признаjу Међународни кривични суд. Тада су црногорски званичници увјеравали да ће правни експерти наћи неко рјешење.

Раскид уговора, коjи су Црна Гора и САД потписале 2007. године, како је "Дан" још тада писао, услов jе за затварање преговарачког поглавља 31 посвећеног спољноj, безбjедносноj и одбрамбеноj политици.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 08:32