Црна Гора / -фото: Пиксабеј
22/04/2022 u 21:34 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Црна Гора увела санкције Олегу Дерипаски и Путиновим кћеркама

Са овом одлуком сагласне су и Босна и Херцеговина, Исланд, Лихтенштајн и Норвешка, чланице Европског економског простора, као и Украјина

Земље кандидати за чланство у ЕУ, Црна Гора, Сјеверна Македонија и Албанија усагласиле су се са мјерама Савјета ЕУ о додавању на листу санкција 217 појединаца и 18 привредних субјеката, међу којима су руски олигарх Олег Дерипаска и ћерке предсједника Руске Федерације Владимира Путина. То се наводи у Декларацији високог представника у име ЕУ о усклађивању одређених земаља у вези са рестриктивним мјерама у погледу акција које подривају или угрожавају територијални интегритет, суверенитет и независност Украјине, преноси Портал РТЦГ.

Са овом одлуком сагласне су и Босна и Херцеговина, Исланд, Лихтенштајн и Норвешка, чланице Европског економског простора, као и Украјина.

ЕУ поздравила је посвећеност ових земаља да њихове националне политике буду у складу са Одлуком Савјета.

Црна Гора у потпуности је усаглашена са вањском и безбједносном политиком ЕУ.

На листи 217 санкционисаних појединаца налазе се високи званичници Kремља, олигарси – Моше Kантор, Борис Ротенберг и Олег Дерипаска и други истакнути пословни људи укључени у важне економске секторе попут енергетике, финансија, медија, одбране и индустрије оружја, као и “заговорници дезинформација и манипулација информацијама, који систематски шире лажни наратив Kремља о ситуацији у Украјини”.

На списку су и чланови породица већ санкционисаних лица, који, како се наводи, имају користи од режима у Москви или како би се спријечило заобилажење санкција ЕУ. Ове мјере се односе на Марију Владимировну Воронцову и Екатерину Владимировну Тихонову, ћерке руског предсједника Владимира Путина.

Такозвани министри и чланови „Народног вијећа“ такозване „Доњецке Народне Републике“ и „Луганске Народне Републике“ такође су на црној листи.

Међу 18 субјеката под санкцијама су четири велике руске банке (Банк Откритие, Новикомбанк, Совцомбанк и ВТБ), компанија која је активна у сектору транспорта и у власништву је Руске Федерације, и компаније у војно-одбрамбеној индустрији чија су технологија или производи имали значајну улогу у инвазији.

Дерипаска власник фабрика оружја

Руски олигарх, Олег Дерипаска, власник је индустријског конгломерата Руске машине (ООО “Русские машины”), који обухвата Војну индустријску компанију (ООО Военно-промышленная компания), главног добављача оружја и војне опреме за руске оружане снаге. Његова имовина укључује фабрику машина (АО “Арзамасский машиностроительный завод), која производи амфибијске оклопне транспортере БТР-80 које је користила Русија током ничим изазване војне агресије на Украјину 2022. године, наводе у Савјету.

Стога, како се истиче, Дерипаска је одговоран за подршку или спровођење акција или политика које подривају или угрожавају територијални интегритет, суверенитет и независност Украјине, или стабилност или безбједност у Украјини.

Рестриктивне мјере ЕУ сада се примјењују на укупно 1091 појединца и 80 привредних субјеката. Особе са листе подлијежу замрзавању имовине, а грађанима и компанијама из ЕУ забрањено је да им ставе средства на располагање. Физичка лица додатно подлијежу забрани путовања, која им онемогућава улазак или транзит преко територије ЕУ.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 05:15