sa sastanka / - SA SASTANKA
22/06/2022 u 12:07 h
Ana GajevićAna Gajević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Crnoj Gori dodatnih 1,2 miliona eura za pripremu novih infrastrukturnih projekata

Crnoj Gori dodatnih 1,2 miliona eura za pripremu novih infrastrukturnih projekata

Kao nastavak podrške EU u kontekstu sprovođenja Ekonomskog i investicionog plana za Zapadni Balkan Crnoj Gori je dodijeljeno dodatnih 1,2 miliona eura bespovratnih sredstva za pripremu i sprovođenje novih infrastrukturnih projekata, saopšteno je na sastanku Operativnog odbora Zapadnobalkanskog investicionog okvira, saopšteno je iz Sekretarijata Vlade,

Treći sastanak Operativnog odbora Zapadnobalkanskog investicionog okvira (ZIO) je održan danas u Rimu, a delegaciju Crne Gore je predvodio zamjenik nacionalnog IPA koordinatora Bojan Vujović. 

 - Sastanak je po prvi put nakon pandemije održan uživo, a sa kolegama iz Evropske komisije i međunarodnih finansijskih institucija je diskutovano o projektima koje je Crna Gora već podnijela, kao i o planovima za narednih period za ovaj instrument, kojim EU finansira prioritete iz Ekonomskog i investicionog plana za Zapadni Balkan u dijelu razvoja infrastrukture - navode oni.

Crna Gora je, kako dodaju, u okviru 27. poziva Zapadnobalkanskog investicionog okvira za pripremu projektne dokumentacije, podnijela dva predloga i oba su pozitivno ocijenjena.

 - Za projekat koji se odnosi na pripremu projektne dokumentacije za drugu fazu unapređenja sistema upravljanja otpadnim vodama u opštini Nikšić, kroz izgradnju kanalizacione mreže za četiri prigradska naselja (Rubeža, Oštrovac, Dragova Luka i Ćemenca) u opštini Nikšić odobren je budžet od 625.000 eura. Sredstva će biti iskorišćena za pripremu studije izvodljivosti, analize troškova i koristi, glavnog projekta i procjene društvenog i uticaja na životnu sredinu za pripremu tenderske dokumentacije - tvrde u Sekretarijatu.

Pored toga, sa 550.000 eura je podržan projekat ažuriranja tehničke dokumentacije i pripreme tenderske dokumentacije za drugu fazu razvoja širokopojasne infrastrukture za internet u Crnoj Gori.

Predstavivši odobrene projekte, Vujović je zahvalio na odobrenoj dodatnoj finansijskoj podršci Crnoj Gori i iskazao posvećenost Vlade da nastaviti sa vrijednim radom po pitanju pripreme investicija u infrastrukturu. Podsjetio je da trenutno oko dvije trećine građanki i građana Crne Gore podržava članstvo u EU i da su nova ulaganja u infrastrukturu, uz podršku EU, najbolji način da im približimo koristi od članstva u EU. 

- Dodatnim bespovratnim sredstvima za unapređenje infrastrukture za prikupljanje i tretman otpadnih voda u Nikšiću na najbolji način ćemo zajedno doprinijeti zaštiti životne sredine u drugoj najvećoj opštini u Crnoj Gori. Uvjeren sam da ćemo usješnom implementacijom projekta, uz punu posvećenost Vlade saradnji u ovoj oblasti, stvoriti potrebne preduslove za održivi razvoj ovog dijela Crne Gore, posebno u kontekstu stalnog unapređenja kvaliteta života građana, poručio je Vujović predstavnicima Evropske komisije, međunarodnih finansijskih institucija i država donatora.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 08:43