/ Фото: IVAN PETROVIC-IPE
25/05/2022 u 19:06 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Дамјановић обећао: Радићу на томе да попис буде одржан ове године

Чиста прича као суза, закључио је он

Министар финансија Александар Дамјановић казао је данас на сједници Скупштине да ће се на сједници Владе наредног четвртка наћи Предлог закона о попису, становништва, домаћинства и станова.

Дамјановић: Предлог закона о попису повукли смо из техничких разлога

Министар је навео да ће у уторак исти бити разматран на Kомисији за економску политику.

- Неспорно је и вратиће се у процедуру. Већ у уторак на Kомисији за економску политику и у четвртак на Влади су Закон о попису становништва и Царински закон- најавио је министар финансија.

Истакао је да ће радити на томе да попис становништва буде одржан ове године.

-Имао сам састанак са директором управе МОНСТАТ-а. Од момента када се закон евентуално усвоји у парламенту, до обављања пописа треба шест мјесеци. Уколико желимо да имамо попис у новембру, када је крајње оптимални моменат, било би добро да тај Предлог закона након што га доставимо у процедуру, било би добро да га расправимо и усвојимо ако мислимо у новембру да имамо попис. Може и до краја јула, али онда попис имамо у децембру, није оптимално вријеме али и то игра- казао је Дамјановић.

Имамо, подсјећа, локалне изборе у октобру.

-Мораћемо да утичемо на законску норму која се тиче могућности, имајући у виду да један број градоначелника неће бити изабран до новембра или децембра, ако буде било пописа, да то може да уради неко други да се овласти неко из локалне самоуправе да то неко други уради- рекао је он.

Трећа ствар је попис пољопривредних газдинсатава који, како каже Дамјановић, не иде никада у исту годину са пописом становништва.

-Не би било добро да имамо попис становништва наредне године, па да овај одлажемо за 2024. годину већ се касни. Ти су нам биланси потребни јер то и Еуростат тражи. Чиста прича као суза- закључио је он.

Подсјећамо, Влада је из скупштинске процедуре повукла Предлог закона о попису становништва, домаћинства и станова, који је утврдила претходна власт, а Дамјановић је јуче појаснио да је то урађено из техничких разлога.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 22:33