Барбара Хесус Гимено / -SR SCREENSHOT
26/12/2021 u 16:54 h
Suzana RadevićSuzana Radević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

"Дан" сазнаје: Обједињени директорат при ЕК почетком године добија новог шефа

В.д. директора Заједничког директората је Барбара Хесус Гимено, некадашња замjеница засебне jединице за Црну Гору

Да обједињена јединица за Црну Гору и Србиjу у Генералном директорату за проширење Европске комисиjе (ЕК) не штети Црној Гори, већ за нашу државу има добру поруку, говори у прилог и чињеница да је актуелни вршилац дужности директора Заједничког директората Барбара Хесус Гимено, некадашња замjеница засебне jединице која је функционисала за Црну Гору. Како је за "Дан" саопштено из незваничних, али поузданих извора, тај податак може бити само плус за Црну Гору, јер "неко ко је дуго пратио европски пут Црне Горе сада може умногоме допринијети и обједињеној јединици чији је Црна Гора дио, а да се нико не осјети запостављеним. или привилегованим".

Још важнија информација је, сазнаје "Дан", да ће већ почетком 2022. године обједињени директорат добити и новог шефа, за кога су у Бриселу увјерени да ће дати нови замајац и подстрек како Црној Гори тако и Србији да наставе путем реформи које ће их довести до испуњења мјерила у кључним поглављима, а који ће им трасирати пут ка испуњењу кључног вањскополитичког циља двију земаља – уласка у ЕУ.

Наиме, информација о формирању обједињеног директората за Црну Гору и Србију изазвала је бројне полемике у јавности, поготово на политичкој сцени, уз указивање на негативну конотацију таквог потеза у смислу да Европска унија више не мари за Црну Гору. Чак су се чули и негативни коментари од познавалаца европског пута Црне Горе, који су навели да jе додатан доказ да се Србиjа привилегуjе то што jединицу води некадашња шефица jединице Србиjе. То се, међутим показало као нетачна информација, обзиром да ту позицију тренутно покрива особа која је била задужена за црногорску јединицу при Европској комисији.

Институциjе ЕУ су биле и остаjу наши главни савезници на путу ка чланству

Шеф Сталне мисије Црне Горе при ЕУ Петар Марковић казао је недавно за "Дан" да техничка и унутрашња организациона измjена у ЕК сама по себи не треба да буде повод за забринутост. Како је оцијенио, нема говора о стављању Црне Горе у други план, нити стоје наводи да Европској унији Црна Гора није приоритет.

– Парни директорати ће вjероватно довести до тенденциjе поређења резултата у државама коjима се баве. Али тога jе, будимо искрени, било и раниjе. За систем у цjелини не видим опасност од ове измjене у ЕК ако наставимо са испуњавањем преузетих обавеза и ако увиjек и свуда потенцирамо принцип регате и индивидуалних заслуга сваке државе кандидата, уз стратешко снажење комуникациjе са институциjама ЕУ и државама чланицама и наставак кадровског jачања Мисиjе Црне Горе при ЕУ, коjе jе у току. Институциjе ЕУ биле су и остаjу наши главни савезници на путу ка чланству– казао је раније Марковић.

Чак је и ЕК демантовала такве наводе. Портпарол Европске комисиjе Ана Писонеро Хернандез је казала да су Црна Гора и Србиjа тренутно у приступним преговорима, те да је приступање процес заснован на индивидуалним заслугама, а да темпо преговора зависи приjе свега од напретка у фундаменталним реформама.

Она је тада навела и да ЕК не коментарише промjене у унутрашњоj организациjи, истичући да Комисиjа организуjе службе на основу процjена коjе се односе на обим посла, ефикасност и кохерентност.

Према ранијем писању "Дана", унутрашња реорганизациjа Генералног директората траје од прољећа ове године. До ове године свака земља која је у процесу приступања имала је своj директорат, али су већ раниjе поjедини службеници истовремено били задужени за више земаља. Након усваjања нове методологиjе, у Генералном директорату за проширење су одлучили да се таj дефакто парни приступ прошири и на остале земље, тако да Црна Гора и Србиjа, као jедини кандидати коjи воде преговоре, буду обjедињене, да кандидати за чланство коjи jош увиjек ниjесу започели преговоре о чланству попут Сjеверна Македониjе и Албаниjе имају своjу обjедињену jединицу, а да се за Босну и Херцеговину и Косово, као потенциjалне кандидате за чланство, на сличан начин формира заjеднички директорат.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
15. maj 2024 04:03