Danijel Zivkovic, Skupstina Crne Gore / DANIJEL ZIVKOVIC, SKUPSTINA CRNE GORE - LAZAR RUZIC
28/11/2022 u 13:15 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Nova sjednica o Ustavnom sudu 12. decembra

Dogovoreno je da dođe do odlaganja glasanja do 12. decembra i da se u tom vremenskom intervalu pruži šansa dijalogu, kazao je Šef poslaničkog Kluba DPS-a Danijel Živković nakon sjednice Kolegijuma

Poslanici crnogorske Skupštine na sjednici 12. decembra glasaće za sudije Ustavnog suda, odlučio je danas Kolegijum predsjednice Skupštine.

Kolegijum je prihvatio predlog Demokratske partije socijalista (DPS) da glasanje za sudije Ustavnog suda, koje bilo predviđeno za danas, bude odgođeno.

- Dogovoreno je da dođe do odlaganja glasanja do 12. decembra i da se u tom vremenskom intervalu pruži šansa dijalogu, kazao je Šef poslaničkog Kluba DPS-a Danijel Živković nakon sjednice Kolegijuma.

On je kazao da će se u tom vremenskom intervalu razgovarati o zahtjevima DPS-a da bude određen datum vanrednim parlamentarnih izbora i da se povuče Predlog zakona o predsjedniku.

Živković je rekao da je Crna Gora u dubokoj institucionalnoj i političkoj krizi, i da državne institucije ne mogu da obezbijede održavanje lokalnih izbora u Šavniku.

- Zbog takve krize jedino rješenje je organizacija vanrednih parlamentarnih izbora, nakon kojih bi Crna Gora dobila političku i evropsku Vladu, rekao je Živković.

Upitan da li to znači da DPS neće glasati ako se ne ispune zahtjevi, Živković je rekao da su njihovi zahtjevi jasni.

- Vidite i sami da ne možemo da nađemo rješenje jer imamo potpuno urušavanje institucionalnih kapaciteta. Kada odredimo datum parlamentarnih izbora i kada se povuče Zakon o predsjedniku možemo govorimo o tretmanu prema sudijama Ustavnog suda, kazao je Živković.

image
foto: IGOR ŠLJIVANČANIN

Kolegijum koji je zakazala predsjednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović bio je zakazan u 12 sati, ali je počeo sa sat zakašnjenja

Raspravljalo se o inicijativi šefa poslaničkog kluba Demokratske partije socijalista Danijela Živkovića, da bude odloženo glasanje za sudije Ustavnog suda.

Iz URE poslanik Miloš Konatar je saopštio da su spremni da daju "posljednju priliku opoziciji da deblokiraju institucije glasanjem za izbor sudija Ustanog suda i odložimo glasanje za najkasnije 7. decembar, kako bi došli do konačnog rješenja u interesu građana i države Crne Gore".

Konatar: Spremni smo da odložimo glasanje za izbor sudija Ustavnog suda za 7. decembar

Podsjećanja radi, predsjednik kluba poslanika DPS-a Danijel Živković, uputio je sinoć pismo predsjednici parlamenta Danijeli Đurović u kome traži odlaganje drugog kruga glasanja za sudije Ustavnog suda koje je zakazano za ponedeljak 28. novembar.

Živković u pismu navodi da bi se tako stvorila mogućnost da se dogodi parlamentarni dijalog u cilju sto hitnijeg izlaska države iz institucionalne krize.

Podsjećajući da se država nalazi u dubokoj krizi, da je Vlada bez legitimiteta i da su svi akteri dužni da daju doprinos izlasku iz krize DPS je naveo tri uslova: da se odredi tačan datum vanrednih parlamentarnih izbora, da se odustane od neustavnog zakona o predsjesniku i da DPS glasa za jednog sudiju Ustavnog suda.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 00:34