Дамир Шеховић / Дан
30/01/2022 u 08:00 h
Suzana RadevićSuzana Radević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Данас конгрес СД; Шеховић: Поред четири потпредсједника, по први пут ће се бирати и етички одбор

Умјесто досадашња два, имаћемо четири потпредсједника, као и три нова органа партије, и то извршни одбор, етички одбор, који, мислим, нико у Црној Гори нема, као и савјет партије, казао је Шеховић за "Дан"

Актуелни потпредсjедник и jедини кандидат за предсjедника Социјалдемократа (СД) Дамир Шеховић, уочи данашњег партијског конгреса под слоганом "За ново вријеме", казао је у разговору за "Дан" да ће та партија убудуће имати четири потпредсједника, што је дупло већи број него што су имали до сада, као и три потпуно нова органа партије, и то извршни одбор, етички одбор и савјет партије.

”Партиjа ће бити нетолерантна на грешке поjединаца коjе се рефлектуjу на комплетну партиjу

Статут, како је истакао, садржи јасне одредбе које гарантују заступљеност мањина на свим нивоима, "што је риједак случај у Црној Гори".

– Етички одбор, као засебан орган, колико је мени познато, нема нико у Црној Гори. У сваком случају, суштина је децентрализованија организациона структура, нови статут, као и нови програм партије. Ту је и иновирани визуелни идентитет, а суштина приче и данашње поруке на другом по реду конгресу Социјалдемократа је "Нови људи за ново вријеме" – рекао је Шеховић.

Обиљежавају шест година успjешног рада партиjе

На конгресу ће 501 делегат бирати новог предсjедника партиjе, као и чланове главног одбора, те статутарне комисиjе и надзорног одбора, а, како је саопштено из СД, преко 60 процената предложених кандидата су потпуно нова лица.

– Конгресом се уjедно обиљежава шест година успjешног рада партиjе, те представљају нови програм и статут, као и планови за даљу темељну реформу партиjе, коjу ће предводити млађа генерациjа политичара. Биће представљен и нови визуелни идентитет партиjе. Након когреса, на првоj конститутивноj сjедници главног одбора, коjа ће убрзо бити одржана, биће изабрани потпредсjедници, генерални секретар, директор партиjе, међународни секретар, као и чланови предсjедништва и извршног одбора – навели су из СД.

Након когреса, на првоj конститутивноj сjедници главног одбора, биће изабрани потпредсjедници, генерални секретар, директор партиjе, међународни секретар, као и чланови предсjедништва и извршног одбора.

– Захвални смо претходном руководству партиjе на озбиљном и посвећеном раду са младим и проевропски ориjентисаним кадровима, те на инициjативи да они сада, у новом политичком времену коjе живимо, преузму вођење партиjе на другачиjи, прогресиван начин, као представници авангардне политике коjа ће указивати на потребу постизања консензуса, али око вриjедности коjе jачаjу нашу државност. Тврдим да ће Социjалдемократе у наредном периоду имати неке од наjквалитетниjих политичара млађе генерациjе, коjи су без дилеме утемељени у државотворноj идеjи, али и европским, грађанским, секуларним и антифашистичким вриjедностима – навео је Шеховић.

Он jе додао да ће партиjа бити нетолерантна на грешке поjединаца коjе се рефлектуjу на комплетну партиjу, али и да ће функционисати тако да буде што више у директном контакту са грађанима, те да се фокусира на економиjу, образовање, здравство "и остале области у коjима Социjалдемократе имаjу посебно jак кадар".

Будући да су на снази мjере против корона вируса, броjни представници других партиjа из Црне Горе и окружења су послали видео-поруке и писма подршке, међу коjима су и: Демократска партиjа социjалиста, УРА, Демократска народна партиjа, Бошњачка странка, Либерална партиjа, Нова демократска снага Форца, Демократска униjа Албанаца, Демократска партиjа, Хрватска грађанска инициjатива… Из региона ће се видео-поруком обратити представница Социjалдемократског савеза Македониjе, док из Европе стиже честитка из европског парламента од посланика С&Д групе, из словеначког СД, као и СДП-а Хрватске и БиХ, те приjатељских партиjа из Србиjе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 06:06