са сједнице / - PC
24/11/2021 u 10:15 h
Ana GajevićAna Gajević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Кнежевић: Нећу се смирити док се не утврди који је министар предлагао да се Јоаникије и Порфирије преруше у докторе

Кнежевић је казао да премијер покушава да дерогира значај овог одбора и парламента, али и своју функцију

Премијер Здравко Кривокапић и министар унутрашњих послова Сергеј Секуловић се нису појавили на контролном саслушању Одбора за безбједност и одбрану.

Кривокапић је упутио допис да се неће одазвати, јер одлука Одбора о контролном саслушању предсједника Владе није у складу са Законом и Уставом, али ни на пословнику Скупштине.

Министар Секуловић је казао да неће присустовати сједници јер и премијер не присуствује.

Предсједник Одбора Милан Кнежевић казао је да је ту министарка Оливера Ињац  која ће говорити о евентуалним злоупотребама приликом конкурса за одлазак кадета на војне академије у иностранству".

Кнежевић је казао да премијер покушава да дерогира значај овог одбора и парламента, али и своју функцију. 

- Kaд дође до промјене Тужилаштва, обратићу им се поводом Кривокапићевог неодазивања овим одборима, нећу о томе сада, да ме не би оптужили да сарађујем са садашњим тужилаштвом - навео је он.

Посланик СДП-а Рашко Коњевић је казао да је у свом допису Кривокапић навео да није представник Владе.

- Ја мислим да предсједник Владе не крши устав по овом основу, него и по Вијећу за националну безбједност. Ми не можемо бити таоци оваквог понашања Кривокапића који не прихвата рад Скупштинског одбора. Ово је једини премијер који мисли да му није мјесто у парламенту - казао је Коњевић.

image

са сједнице

- PC

Како је навео овдје је најважније шта се десило, а ваљало би да се размотри са министром Секуловићем шта и како се десило, те да се обави контролно саслушање са њим.

Посланик ДПС-а Предраг Бошковић казао је да ово није први пут да се Кривокапић не одазове на позиве за контролна саслушања.

- Његово избјегавање је последица тога да је он сам кршио устав и закон Црне Горе. Тражимо контролно саслушање Секуловића и госпође Милачић. И у складу са трајањем ове владе треба то да одрадимо у што бржем року - додао је.

Посланик ДПС-а Мевлудин Нухоџић рекао је да Закон о парламентарном надзору кристално јасан и указује на обавезе свих оних које позове одбор, тј. да имају обавезу они који се позову да присуствују расправама. 

- Не видим разлог зашто премијер није присуствовао. По уставу се зна да наш систем власти функционише по подјели власти, и да власт почива на равнотежи и контроли. Ми имамо право да вршимо контролу као Одбор. Премијер не поштује парламент и одборе као радна тијела парламента. Његово непојављивање нема правно утемељење- додао је посланик ДПС-а.

Посланик СД-а Иван Брајовић казао је да не треба да се одустаје од позива премијера на контролно саслушање.

- Није компензација да дође генерална секретарка Владе, него је требао да дође онај који је дао упутства, односно премијер - додао је.

Кнежевић је навео да Одбор није жељан премијера, нити он њих, него јер је требао да буде саслушан због конторверних изјава министра и премијера које су биле у супротности једна другој. 

- Овај одбор није крив што су у ноћи између 4. и 5. септембра влада и безбједносни сектор био на ивици колапса. Овај одбор није крив што је Кривокапић звао ДФ тада и рекао да му се спрема државни удар - навео је он.

image

са сједнице

- PC

Кнежевић је казао да се неће смирити док се не утврде све чињенице око устоличења.

- Нећу се смирити док не сазнам да су неки министри предлагали да се митрополит и патријарх маскирају у медицинско особље да у ауту Хитне прођу Белведер. Ако је ово неки министар предлагао онда ће бити јасно да се ЦГ не налази на ивици него на провалији. Ја ћу урадити све да се утврди истина, ма колико она била болна - навео је он.

Навео је да ће штитити овај одбор и градити ауторитет парламента. 

- Ја не могу натјерати Кривокапића да се појави на сједницу одбора, али ћу инсистирати да се он појави, јер је то његова обавеза. Први пут чујемо да предсједник Владе, није предсједник Владе - додао је Кнежевић.

Прва тачка дневног реда је била контролно саслушање Kривокапића и Секуловића на тему: „Незаконито управљање активностима Управе полиције и угрожавање њене политичке и идеолошке неутралности и оперативне независности“.

Посланици добили захтјев за скидање имунитета министарки Ињац

Друга тачка дневног реда је саслушање Ињац на тему: „Прикупљање информација о евентуалним злоупотребама приликом конкурса за одлазак кадета на војне академије у иностранству".

Коњевић је казао да су они добили захтјев за скидање имунитета министарке Ињац. Он је затражио да му министарка објасни која одлука је данас на снази за избор кандидата.

Он је казао да министарка нема надлежност да утврђује пропусте у поступцима Комисије за жалбе која је поништила конкурс, што је, како је казао урадила обраћајући се Министартву јавне управе.

Тражио је да му објасни која одлука је данас на снази везано за избор кандидата.

image

министарка Ињац

- PC

Mинистарка Ињац је казала да се овдје ради о инсталирању афере "силом на срамоту". Казала је да подаци које је изнио Коњевић нијесу тачни, те додала да неће остати ни једна дилема. 

Навела је да су државни службеници трпили притисак да би нечији син отишао на школовање.

- Коњевић одмах донесе закључак, па тек онда анализира чињеничко стање. Ја ћу вам сада изнијети чињенице - додала је Ињац.

Рекла је и да су Коњевићеви наводи нетачни. 

Коњевић је казао да он није помињао имена дјеце, те да предмет расправе нијесу дјеца, већ поступање министарке.

- Ви сте рекли да вам се обратим, и да ћемо добити цијелу документацију. Ја сам се обратио, а шта сам добио ништа. Били сте дужни да ми одговорите за 15 дана, ви не говорите истину - нагласио је Коњевић.

Укључио се Кнежевић, који је поручио министарки да га не доводи у ситуацију да штити Коњевића од ње.

- Одлуке судова се не коментаришу од стране извршне власти, него се спроводе. Ви сте министарко доктор наука морали бисте да знате да суд тумачи закон, а да се одлуке суда поштују - навео је Коњевић.

Казао је да је министарка трговала утицајем јер је једном од кандидата мајка тужилац који води поступак против ње. 

- Охрабрујем вас да изнесете све. Све што сам говорио је у документацији - додао је он.

Коњевић је подсјетио да је Ињац власт, и да уколико сматра да је неко прекршио овлашћења треба да поднесе пријаве.

- Нема овдје манипулације, све је у папирима, ово су ставови ваше комисије. Молим да ми доставите захтјеве и доставите документацију за пет огласа - навео је посланик СДП-а.

Министарка је казала да ово за НАТО није афера, они су је доживјели као унутрашњи проблем државе.  

Она је нагласила да је све урађено по закону уз поштовање процедура. 

Посланик УРА Милош Конатар рекао је да као члан Одбора вјерује да је све везано за тематику било законито, али да постоји могућност да свако своје сумње провјери.

Навео је и да му је драго што је један од кандидата женско, и да не смије бити дискриминације ни по ком основу.

Посланица Демократа Тамара Вујовић питала се да ли би се 2019. оволико бавило случајем "ученика (не кадета) Митровића", односно ранг листом, да ли би Агенција за спречавање корупције толико детаљно разматрала овај случај, те да ли би случај стигао до Тужилаштва.

- Због чега ми расправљамо о једном ученику школе. Ако ћемо једнако расправљати, позвала бих све ученике који сматрају да су претходних година неправедно остали испод црте, па да у друштву једнаких шанси испитамо сваки случај, а не да случај ученика, не кадета, Митровића добија толико медијске пажње - навела је Вујовић.

Ињац је казала да је пријем на војне академије у Америци такав да им се само пошаље списак, а њихове администрације раде процјену кандидата.

Размишљала је да покрене такву иницијативу код нас, односно да академије које примају кандидате буду те које доносе одлуке о пријему, с обзиром на то да, према њеним ријечима, Министарство одбране само сноси трошкове стипендија и путовања, а и како би се избјегла ситуација да се убудуће сумња на то да су конкурси "намјештени" за одређене кандидате.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 09:15