Momo Koprivica / - TVCG
27/08/2022 u 21:35 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Danijelu Đurović treba smijeniti, o premijeru nećemo preko medija

Demokrate neće u Vladu koja će preispitivati Temeljni ugovor sa SPC, predsjednica Skupštine zaslužila smijenu zbog neustavnih Zetskih zakona i smjene načelnika Generalštaba Milutina Đurovića, predsjedavanje parlamentom Branki Bošnjak

Poslanik Demokratske Crne Gore Momo Koprivica izjavio je u subotu da Demokrate neće biti dio vlasti u kojoj je Demokratska partija socijalista(DPS) i poručio da novu vladu treba da čine subjekti koji su slavili na izborima 30.avgusta 2020. godine, uz stranke manjina.

Koprivica je rekao da se zalaže za formiranje vlade na krilima pobjede 30.avgusta 2020. godine, uz manjine, koje treba da budu dio vlasti bez obzira na trenutne političke rezultate.

On je naglasio da očekuje od predsjednika države Mila Đukanovića da predloži mandatara, ističući da je i ranije Đukanović isticao da će dati mandat onome ko ima podršku 41 poslanika. 

"Sada, međutim, traži dokaze i poptise, a ne tako davno, gospodinu Abazoviću, dao je mandat vjerujući mu na riječ, ne pitajući za potpise. Mislim da to dovoljno govori", rekao je Koprivica. 

On je naglasio da Demokrate ostaju pri Izjavi časti, da neće biti dio vlasti u kojoj je Demokratska partija sociijalista Crne Gore. 

"To je za nas svetinja", rekao je Koprivica za TVCG. 

On je naglasio da Demokrate neće biti dio bilo koje vlade koja će preispitivati Temeljni ugovor sa SPC, ističući da to nije ni moguće. 

"Temeljni ugovor je završena stvar, to je pitanje apsolvirano, i to je naš stav. Treba da se okrenemo pitanjima koja se odnose na probleme socijalne i ekonomske prirode", naglasio je Koprivica. 

On kaže da nije siguran da je subjektima koji su se najglasnije zalagali za deblokadu pravosuđa i imenovanja u pravosuđu uopšte stalo da se ta pitanja što prije riješe. 

"Njima je stalo da pobjegnu od suda građana", naveo je poslanik Demokrata. 

On je rekao da je potrebno da se politika, prioje svega misli na izvršnu i zakonodavnu vlast, uzdrži od uticaja na državno-tužilačku organizaciju, te da to važi i u pogledu sudova 

Koprivica je objasnio da je kroz amandmane na zakon o zaradama u javnom sektoru omogućio da se isplaćuje specijalni dodatak za tužilaštvo, posebno za one koji se bave najkompleksnijim slučajevima. Kazao je da je drugi amandman omogućio da se varijabile isplaćuju bez mogućnosti da one budu korišćene za pritisak na tužioce. 

"Je li ohrabrivanje tužilaca da rade neselektivno, da gone one koji su devastirali državni budžet za ove tri decenije ako srušite parlamentarnu većinu koja je izabrala Tužilački savjet i smijenite predsjednika Skupštine koji je proglasio članove Tužilačkog savjeta", kaže Koprivica. 

On je naglasio da nije valjda premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović 19.avgusta saznao za Bemaks i počeo da otkriva u šta je sve ta firma umiješana. 

"To što on više nije na funkciji premijera nimalo ne utiče na borbu protiv korupcije, ona će se nastaviti, ohrabrujemo tužioce da nastave da rade neselektivno", istakao je Koprivica. 

Naveo je da je 2.septembra, kada je na dnevnom redu glasanje o smjeni predsjednice parlamenta Danijele Đurović, prilika da se politički poništi njen izbor kao simbol dogovora DPS-URA-SNP. 

"Ako je ne razriješimo, poslali bi lošu poruku građanima Zete, imajući u vidu da je ona na dnevni red stavila neustavne zakone o statusu Zete", rekao je Koprivica. 

On je naveo da je Đurović podržala javno i smjenu načelnika Generalštaba Vojske Milutina Đurovića, koga su predložili Aleksa Bečić i Zdravko Krivokapič, a onda glasala za kandidata Mila Đukanovića. 

"Njenom smjenom ne bi parlament bio obezglavljen, predsjedavanje parlamentu preuzela bi Branka Bošnjak, koja ima bogato parlamentarno iskustvo i poštovanje velikog dijela parlamenta", naveo je Koprivica. 

Upitan šta misli o predlogu iz DF-a da mandatar bude Andrija Mandić, on je rekao da se o premijeru ne mogu dogovarati preko medija, već da je potreban ozbiljan dijalog. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 08:08