Даниловић / - Фото: Ненад Мандић
07/09/2021 u 11:23 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Даниловић: ДФ закопао ратне сјекире са Демократама, а Кривокапић нам је спасио образ

Мандића и Kнежевић пред пријетњом држави пренебрегнули све што је до тада био непремостиви проблем, то је љековито, тврди лидер Уједињене

Предсједник Уједињене Црне Горе Горан Даниловић позвао је колеге из коалиција већине да у наредних седам дана постигну договор око избора дијела Тужилачког савјета који је предуго на чекању.

Према његовим ријечима, догађаји на Цетињу јасно су ставили до знања да су у обавези да доврше тај процес.

- Рањивост државног система је логична последица неслоге политичких субјеката који творе скупштинску већину и извршну власт. За државу је колико јуче могла бити прескупа та наша посвађаност. Има времена и прилика да се надгорњавамо и боримо за политичке поене и позиције али јавно молим колеге да покажемо државничку одговорност и ствари ријешимо у хитним роковима. Распадајућа и дезорјентисана структура бивше извршне власти пријети да у том процесу пољуља темеље правне државе. Не можемо се правити да не видимо како се предсједник ДПС-а Мило Ђукановић ослања на ванинситуционалне полуге моћи и како се у његовом кругу гомилају појединци и групе које представљају велику опасност по мир и безбједност - наводи Даниловић.

Прексиноћ, истиче, у једном тешком тренутку који је пријетио да уздрма темеље Црне Горе, и у којему су екстремисти довели у питање елементарна људска и вјерска права, ДФ и Демократе показали су одговорност која је за сваку похвалу, након свих великих и крупних мимоилажења, дајући подршку Влади и премијеру.

- Показало се да је то било пресудно. То “закопавање ратних сјекира” било је љековито и показало да имамо снагу за руковођење процесима. Вјерујем да су грађани били обрадовани одлучношћу колега Андрије Мандића и Милана Kнежевића да пред пријетњом држави пренебрегну све што је до тада био непремостиви проблем. Одлучност премијера Здравка Kривокапића потом је спасила образ држави и створила нову наду. Добро је да у процесу доказивања одговорности у сектору безбједности није било одлука преко кољена колико год је јавност то можда и очекивала. Седам дана за сагледавање пропуста и истрагу у том правцу омогућава да се не направи грешка у корацима и да се хладне главе одреде и казне и награде за оне који су доносили одлуке. Дакле, сада нам треба нови замах и јединство владајућих странака, односно договор у најкраћем времену. Шансу не смијемо пропустити јер ће брзо услиједити нови политички и безбједносни изазови- закључио је Даниловић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 13:16