/ - A PLUS PORTAL
22/11/2022 u 22:02 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Danilović: Konjević je rekao da će se vratiti mom predlogu o izboru ustavnih sudija

On je dodao da “ako je neko namjerio da neizborom Ustavnog suda sve dok mi ne pristanemo na njegove sudije i time nas natjera da zaboravimo ko je pobjednik a ko gubitnik, to se desiti neće”

Predsjednik Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović kazao je za A plus TV da je na poslednjem sastanku u okviru parlamentarnog dijaloga koji je pokrenula predsjednica parlamenta, imao konkretne predloge o kojima su se i neki koalicioni partneri Đukanovića izjasnili pozitivno, prenosi A plus portal.

-Na tom sastanku sam rekao “ja razumijem da vi hoćete da se politički i dogovaramo. parlament je politička arena. I u redu. Hajde da od ova četvoro – iza njih glasovima stoji 41 poslanik i mi ćemo glasati za sve četvoro sudije – vi možete da odlučite da date podršku jednom, kojem god hoćete, koji vam je najubjedljiviji kandidat i mi ćemo imati ponovo konstituisan ponovo funkcionalni, po principu doduše jednoglasnosti, Ustavni sud- rekao je Danilović gostujući na A plus TV i dodao:

“Ako vi to uradite, mi možemo da se obavežemo, i tu sam sam rekao nisam se konsultovao sa kolegama ali zahvaljujući iskustvu koje imam spreman sam da od ovog trenutka lobiram kod svih predsjednika parlamentarne većine da ne stavljamo u proceduru zakon o izmjenama i dopunama zakona o predsjedniku dok ne povedemo dijalog, naravno brzo i bez odlaganja do proljeća, nego onoliko koliko nam treba vremena, za izbor troje preostalih sudija”.

On je dodao da “ako je neko namjerio da neizborom Ustavnog suda sve dok mi ne pristanemo na njegove sudije i time nas natjera da zaboravimo ko je pobjednik a ko gubitnik, to se desiti neće”.

-Hoćete neizborom da držite Crnu Goru u šah matu! I valjda je razgovor, hajte sad lijepo da se dogovorimo, imamo četvoro sudija da biramo, da dvoje bude vaših iz DPS-a, a dvoje naših-rekao je Danilović i upitao “znate što to znači: Pošto sada od troje sudija Ustavnog suda imamo definitivo dvoje sigurno i to ekstremno privrženih politici DPS-a, ukoliko bi njima dozvolili da sada izaberu još dvoje u nekom kompromisu, onda bismo u Crnoj Gori koja postaje sve manje DPS-ova imali jedno još 12 godina DPS Ustavni sud. Pa To se desiti neće”.

On je poručio da u DPS moraju da se zadovolje neutralnim profesionalnim pravnicima koji nisu nikada imali njihovu člansku kartu.

-Ako imaju podatke da neko od tih sudija ima naše članske karte , da budu korektni i to kažu i onda promjenimo prijedlog. Tako se razgovara- rekao je Danilović.

Predsjednik Ujedinjene Crne Gore otkrio je da je će se “prije ili kasnije vratiti ovom predlogu”.

-I da znate da je Raško Koljević, predsjednik SDP-a je kazao da ćemo se prije ili kasnije vratiti ovom mom predlogu. Da razgovaramo o tome, jer to drugačije ne može. To o čemu odlučuje parlament, većina i manjina je politika. Ali ne treba da politika izgubi obraz i da izgubi čast, niti treba da po partijskim knjižicama biramo ustavne sudije. Ali to da moramo da se dogovorimo, pa samim tim politički da se dogovorimo, ko treba da bude četvoro sudija- kazao je Danilović i dodao:

Komentar predjsednika države i DPS-a Mila Đukanovića da je izglasavanje Zakona o predsjendiku brutalni napad na Ustav, Danilović je prokomentarisao retoričkim pitanjem “ko to kaže? Ustavni sud?”

-Podsjećam javnost, zakon nije ušao u sistem, zakon nije ni prošao proceduru drugog glasanja, ni potpisivanja ni odobrenja to je brutalno kršenje ustava, ko to kaže? Ustavni sud? Pa se parlamentarna većina oglušila o stavu Ustavnog suda? Zaista to bi bio ustavni puč. Ali ovdje imamo riječ gospodina Đukanovića i našu riječ. On kaže da je to brutalni napad na Ustav, ja tvrdim da nije. Neko mora da presudi a on nedozvoljava da dobijemo sudiju koji treba da presudi- prokomentarisao je Danilović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. februar 2023 02:37