Горан Даниловић / - Приватна архива
09/03/2022 u 12:17 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Даниловић: Рјешење ванредни избори, не мирите нас шибицама

Уједињена Црна Гора апелује и на амбасадоре "евроатланских" земаља да не подгријавају амбиције појединаца на штету земље домаћина, казао је Даниловић

Уједињена Црна Гора ће на својој Скупштини заказаној за 13. март додатно потврдити свој став да је једино рјешење ове политичке кризе у ванредним изборима. Само су избори, у оваквим приликама, инклузиван процес, а све остало је нелегитма ствар и угрожавање стабилности Црне Горе, казао је лидер Уједињене Црне Горе Горан Даниловић.

Влада мора бити инклузивна и реформска? Ово је једна од реченица које се папагајски понавља ових дана у Црној Гори. Наравно, не значи ништа, као и свака типска, бесмислена конструкција, намијењена осјетљивим, спољним  ушима - бирократска флоскула која служи за удварање и подилажење газдама наше судбине, казао је Даниловић.

- Потенцијална, нова влада је све само није инклузивна, напротив. Она није укључујућа него искључујућа, а о потенцијалу да буде реформска сувишно је расправљати - казао је он и додао да ни један од актера саге о новој; мањинској, техничкој, "инклузивној влади", нема капацитет да, појединачно или збирно, води државу у најизазовнијем времену у последњих пар деценија.

Међународне прилике су застрашујуће компликоване, а посљедице по нашу државу, и краткорочно, могу бити економски разарајуће, истакао је Даниловић.

- То није вријеме за експериментисање, нити је нормално и морално у таквој ситуацији државу повјерити мањинској Влади у којој би директно учествовало највише четрнаест посланичких мандата - нагласио је лидер УЦГ.

Мањинска влада није никакав пројекат спаса него авантура и неће донијети ништа изузев дестабилизације, јасан је он.

Имајући и то у виду Ђукановић је мандат за састав Владе дао Абазовићу, како је казао, прижељкујући хаос за који неће бити крив.

Избори, са скраћеном кампањом у којој бисмо се сви обавезали на смиривање тензија, једино су рјешење за Црну Гору. Уосталом, крајем маја, биће одржани локални избори у три четвртине Црне Горе па је логично да тада имамо и ванредне парламентарне изборе, навео је.

Мањинска влада нема, дакле, како је казао, намјеру, капацитет,  знање и снагу да исчупа Црну Гору из потенцијалног економског понора који ће произвести нови "хладни рат" него је појас за спасавање појединих странака и лидера који су одлучили да преко државних ресурса спасе пропале политике. Нова јагма за фотеље потпуно би разорила и оно добро што је на економском плану урадила садашња влада.

Ризик од нестабилности никада није био већи. Већ сада имамо суспензију Устава и основних демократских принципа, а како се буде примицао дан "формирања мањинске извршне власти" биће још горе, истиче Даниловић.

Уједињена Црна Гора апелује и на амбасадоре "евроатланских" земаља да не подгријавају амбиције појединаца на штету земље домаћина. Не треба нам експеримент након три деценије диктаторског експериментисања. Не треба нам слаба, па самим тим и послушна влада, која ће водити више бригу о туђим него о нашим интересима. Потребна нам је влада иза које ће стајати и у којој ће учествовати несумњива изборна већина са разумијевањем, већим него икада, и за оне који остану у мањини.

Амбасадори знају да су владе које доминанто формирају њихови интереси и жеље проблем који никада није прерастао у рјешење. Изиграти већинску вољу народа у тешким приликама каква је ова исто је што и запалити шибицу у складишту горива, казао је лидер Уједињене Црне Горе.

Макар "евроатлански" представници држава знају колико пута је та пракса умјесто инклузије донијела страшне конфузије и контузије, закључио је у саоппштењу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

03. maj 2024 14:56