/ IVAN PETROVIC-IPE
26/04/2022 u 14:12 h
Ivona DrobnjakIvona Drobnjak
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ђека за "Дан": Нећемо отпустити законито запослен кадар „по дубини”

Увјерен сам да ћемо подршку 49 посланика, па и више, имати у Скупштини када се буду усвајали реформски закони и доносиле друге значајне одлуке, навео је Ђека

Ваљда је већ одавно свима постало јасно да без формирања Владе трпе грађани, привреда, цијела држава. Штета је дневно све већа. Да се не говори о заостајању који имамо на европском путу, а који првенствено зависи од наших корака. Мислим да је број 46 респектабилна бројка. Сјетите се да је прошлу владу изгласао 41 посланик, дакле најтанушнија већина, а на крају се она свела на тек 11. Та влада, иако у техничком мандате, са толиком подршком је и даље влада и доноси многе важне одлуке.

Увјерен сам да ћемо подршку 49 посланика, па и више, имати у Скупштини када се буду усвајали реформски закони и доносиле друге значајне одлуке, казао је у разговору за "Дан" предсједник Демократске партије Фатмир Ђека.

Он ће у будућој влади највјероватније бити министар људских и мањинских права.

Нерационално је ићи одмах на изборе

Демократска Црна Гора и Демократски фронт, који иду у опозицију, траже хитне изборе. Ђека истиче да у овом тренутку не постоје услови за то, јер бисмо изгубили најмање пола године у кампањи.

– То је у оваквој геополитичкој ситуацији, на прагу туристичке сезоне, са проблемима које имамо у економији, нерационално, па и штетно. Уосталом, ето брзо избора у Подгорици, Бијелом Пољу, Бару и још много других општина. Гласаће више од пола грађана и грађанки Црне Горе – казао је наш саговорник.

Он је прокоментарисао и то што ће цијели јун бити оптерећен изборним процесима.

– То су практично мини-парламентарни избори. И одлична прилика свима да се измјере. Тако да избора има, мање је важно на којим нивоима, и од њих се побјећи не може – закључио је Ђека.

Упитан хоће ли трајање Владе бити орочено на годину дана, одговорио да је то формални рок јер су тада предсједнички избори.

– Можда се договоримо и да се општи избори одрже у том или неком каснијем периоду. Стога, ипак, не бих у овом тренутку могао прецизно да орочим трајање ове владе – казао је Ђека.

Он је прокоментарисао и то што је у претходном периоду запошљавано без икаквог конкурса, а да су они који немају везу опет остали без посла. Истиче да је њихова интенција, али и европски принцип, да, када се Влада формира, бирају кадар према квалификацијама.

– Морамо коначно изаћи из ове политичко-партијско-непотистичке спирале да бисмо створили друштво једнаких шанси, инклузивно, да нам грађани/ке незадовољни рјешавањем основних права не би напуштали земљу – навео је Ђека.

Он тврди да неће смјењивати кадар запошљаван "по дубини" ако је при заснивању радног односа поштован закон.

– Они који су на законит начин запослени, који су одговорни и вриједни, нипошто не треба да стрепе, већ треба да наставе да марљиво раде свој посао – рекао је Ђека.

Према његовим ријечима, одлука о попису становништва ће бити донијета на једној од првих сједница будуће владе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 12:37