/ Фото: Иван Петровић Ипе
28/02/2022 u 15:27 h
Ivona DrobnjakIvona Drobnjak
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ђека за "Дан" о преговорима око нове Владе: Мањинама четири ресора

Ђека се дотакао и теме око (не)заказивања сједнице Скупштине, наводећи да је Булајић је преузео огромну одговорност на своја нејака плећа

Преговори о новој, мањинској влади одвијају се у доброј атмосфери, са поштовањем према свима и лагано улазе у завршну фазу. Нијесмо превише журили, испоштовали смо наше чланство и преференције свих конституената будуће владе, па ће, увјерен сам, резултат овог процеса бити веома добар, казао је у разговору за "Дан" посланик Албанске коалиције "Једногласно" Фатмир Ђека.

Он је истакао да је разговор о персоналним рјешењима, то јесте мјестима у Влади, највише ствар мандатара.

– О томе је било начелних разговора, бар што се тиче мјеста које ће нама припадати. И о томе је постигнут лаган договор. Мањинама ће вјероватно припасти четири министарства, као и мјесто једног потпредсједника Владе – рекао је Ђека.

Све капацитете уложити у улазак у ЕУ

Уколико више од три четвртине наших грађана жели да будемо дио Европске уније (ЕУ), онда је на нама да све своје капацитете уложимо у остваривање тог циља, истиче Ђека.

– Прије свега, треба да у најкраћем року комплетирамо судске власти и тужилаштво. Вјерујем да нам сада наруку иду и геополитички интереси ЕУ, што би могло да убрза овај процес, који траје ево већ готово 10 година. А то је за наше кратке животе ипак дуго – наводи Ђека.

Једна од главних вијести ових дана је изјава в.д. предсједника Скупштине Страхиње Булајића да неће заказати сједницу за почетак марта. Он је поручио да очекује договор парламентарне већине и дијалог о рјешењу кризе.

– Својим ставом Булајић је преузео огромну одговорност на своја нејака плећа. Скупштина је кључна представничка институција у држави, која мора да функционише, без обзира ко тренутно обавља функцију предсједавајућег. Вјерујем да Булајић трпи снажан притисак неких структура да се тако неодговорно понаша, али познајући га као коректног човјека, мислим да ће, ипак одлучити, да поштује демократске процедуре и јасно исказану вољу већине посланика – навео је Ђека.

Он је додао да му је жао што није дошло до обједињавања локалних избора.

– Добро би било да се то десило, али шта је ту је. Ми смо као партија сасвим спремни за предстојеће локалне изборе у Улцињу. Сачували смо партијску хомогеност, одржавали добре контакте са готово свим актерима на политичкој сцени и вјерујем да ћемо, у савезу са неким другим странкама, бити дио будуће локалне власти. Пред којом је исувише много посла – истакао је Ђека.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 09:24