Sa sastanka / - FOTO: MOD
13/10/2023 u 19:12 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Delegacija Ministarstva odbrane u posjeti SHAPE-u

Državni sekretar Krsto Perović istakao je da Crna Gora u skladu sa svojim kapacitetima doprinosi NATO naporima na Kosovu, koje Alijansa sprovodi u saradnji sa drugim međunarodnim akterima

Delegacija Ministarstva odbrane Crne Gore, na čelu sa državnim sekretarom, Krstom Perovićem, boravila je danas u posjeti Vrhovnoj komandi Savezničkih snaga za Evropu (SHAPE), u belgijskom gradu Monsu.

- Tom prilikom, Perović je u odvojenim susretima razgovarao sa zamjenikom vrhovnog komandanta NATO snaga za Evropu (DSACEUR), admiralom, serom Kitom Edvardom i načelnikom Štaba SHAPE-a, admiralom Joakimom Ruleom o bezbjednosnoj situaciji u Evropi, sa posebnim osvrtom na region Zapadnog Balkana u svjetlu najnovijih dešavanja na sjeveru Kosova - saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Perović je naglasio značaj agilne reakcije NATO na aktuelno pogoršanje bezbjednosne situacije.

Istakao je da Crna Gora u skladu sa svojim kapacitetima doprinosi NATO naporima na Kosovu, koje Alijansa sprovodi u saradnji sa drugim međunarodnim akterima.

- Perović je istakao da je zbog eskalacije tenzija posebno značajno da Alijansa i u narednom periodu nastavi da sa dodatnom pažnjom prati dešavanja na terenu. Ponovio je stav da je povratak dijalogu Beograda i Prištine, pod pokroviteljstvom Evropske unije, uz aktivno angažovanje SAD, jedini put za iznalaženje trajnog rješenja za Kosovo i dugoročnu stabilnost Zapadnog Balkana - dodaje se u saopštenju.

Državni sekretar je, zaključuju. sagovornicima iz SHAPE-a prenio da je Crna Gora, već ove godine dostigla budžetska izdvajanja za odbranu na nivou 2% BDP, kao i da će nastaviti sa modernizacijom nacionalnih vojnih kapaciteta.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. maj 2024 16:08