FOTO: Ministarstvo / - FOTO: MINISTARSTVO
07/03/2024 u 18:10 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Delegacija NATO Agencije za podršku i nabavke u posjeti Ministarstvu odbrane

Delegacija NATO Agencije za podršku i nabavke (NATO Support and Procurement Agency - NSPA), na čelu sa generalnom menadžerkom, Stejsi Kamings (Stacy Cummings, SAD), posjetila je danas Ministarstvo odbrane Crne Gore gdje su sa predstavnicima Ministarstva razgovarali o ključnim oblastima saradnje u domenu odbrane i bezbjednosti.

Obraćajući se gostima, državni sekretar Marko Marković izrazio je uvjerenje da će partnerstvo i saradnja Ministarstva odbrane Crne Gore sa NSPA podstaći jačanje dalje modernizacije i unapređenje efikasnosti i interoperabilnosti Vojske Crne Gore, saopšteno je iz Ministarstva. 

- Kroz saradnju u logističkoj podršci, strateškom transportu i kodifikaciji, gradimo temelje sigurnije budućnosti. Saradnja sa NSPA predstavlja stratešku komponentu tog procesa, otvarajući nove mogućnosti za modernizaciju i opremanje Vojske Crne Gore, kao i unapređenje saradnje drugih državnih institucija sa NATO-om - poručio je  Marković.

Kamings je istakla da njihov današnji angažman u Podgorici omogućava bolje razumijevanje ciljeva i zahtjeva Crne Gore, kako na nacionalnom nivou, tako i u okviru NATO-a.

Ona je dodala da su u mogućnosti da pruže interaktivni pregled procesa nabavki Agencije i razgovaraju o oblastima saradnje u nabavkama, održavanju i operativnoj podršci u svim domenima.

- Radujemo se proširenju partnerstva između Crne Gore i NSPA agencije kako bismo povećali interoperabilnost i poboljšali integraciju, kako na regionalnom nivou, tako i na nivou Alijanse - kazala je Kamings.

Tokom radnih sastanaka bilo je riječi o integraciji Crne Gore u Partnerstvo NSPA za operativno-logističku podršku (Operational Logistics Support Partnership - OLSP), o rješavanju viškova vojne opreme, razvoju vojne i civilne infrastrukture, kao i mogućnostima jačanja podrške Crne Gore kao zemlje domaćina snagama saveznika, navodi se u saopštenju. 

Sastanku predstavnika NSPA sa državnim sekretarom Markovićem, prisustvovali su načelnik generalštaba Vojske Crne Gore, brigadni general Zoran Lazarević, sekretarka Ministarstva, Jadranka Vojinović, v.d. generalnog direktora Direktorata za logistiku, potpukovnik Radovan Kostić, kao i predstavnici NATO agencije Orhan Muratli, direktor Odsjeka za podršku operacijama i Nikolas Njuhaus (Nicholas Newhouse), savjetnik u Agenciji.

Dvodnevna radna posjeta predstavnika NSPA Crnoj Gori je nastavak plodonosne saradnje sa NSPA, koja je započeta potpisivanjem Memoranduma o razumijevanju još 2013, sa ciljem daljeg jačanja odbrambenih kapaciteta i doprinosa kolektivnoj bezbjednosti, navode iz Ministarstva. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. jun 2024 16:58