Skupština Savjeta Evrope- foto: Vlada CG / - SKUPšTINA SAVJETA EVROPE- FOTO: VLADA CG
27/01/2023 u 13:35 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Delegacija Skupštine učestvovala na januarskom zasijedanju Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope

Šefica delegacije Maja Vukićević predsjedavala dijelu zasijedanja

Delegacija Skupštine Crne Gore, u sastavu  efica Delegacije Maja Vukićević, član Delegacije Predrag Sekulić i zamjenik člana Delegacije Maksim Vučinić, učestvovala je na januarskom zasijedanju Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope (PSSE), koje je održano od 23. do 27. januara u Strazburu.

- Na dnevnom redu prvog redovnog zasijedanja PSSE, u ovoj godini, bilo je više tema koje su u fokusu rada Savjeta Evrope, među kojima borba protiv nasilja nad ženama, u okviru koje je bilo riječi o napretku i izazovima u dosadašnjoj primjeni Istanbulske konvencije, seksualnom nasilju tokom oružanih sukoba, suzbijanju pojava bračnog zatočeništva, te ulozi muškaraca i dječaka u zaustavljanju rodno zasnovanog nasilja. Januarsko zasijedanje takođe je bilo prilika za raspravu o uticaju oružanih sukoba na životnu sredinu, povratku stranih boraca i njihovih porodica iz Sirije i drugih ratnih područja u zemlje članice Savjeta Evrope, te etičkim, kulturnim i obrazovnim izazovima aplikacija koje služe za praćenje kontakata- navodi se u saopštenju.

Posebna pažnja, u svijetlu tekućeg procesa redefinisanja strateške vizije Savjeta Evrope u aktuelnom geopolitičkom kontekstu, bila je posvećena razmjeni mišljenja o prioritetima predstojećeg Samita šefova država i vlada zemalja članica Savjeta Evrope, koji će biti održan u maju ove godine.

- Parlamentarna skupština, tim povodom, pozvala je političke lidere da još jednom potvrde svoje jedinstvo i snažnu posvećenost zajedničkim vrijednostima i multilateralizmu zasnovanom na međunarodnom pravu. Osvrt na navedenu temu, u svojim obraćanjima pred Parlamentarnom skupštinom, dale su i predsjednica Vlade Islanda Katrin Jakobsdotir (Katrin Jakobsdottir), čija zemlja trenutno predsjedava Komitetu ministara Savjeta Evrope,  ministarka vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke, Analena Berbok (Annalena Baerbock), te generalna sekretarka Savjeta Evrope Marija Pejčinović Burić- navodi se u saopštenju.

U okviru redovnog godišnjeg postupka razmatranja izvještaja o napretku procedure monitoringa, Parlamentarna skupština usvojila je rezoluciju sa ocjenama i preporukama državama koje se nalaze u monitoring ili post-montoring procesu, među kojima je i Crna Gora, a na osnovu nalaza prikupljenih u periodu januar – decembar 2022. godine.

- Pored navedenog, održane su i debate o pravnim implikacijama agresije Ruske Federacije na Ukrajinu sa fokusom na ljudska prava, nedavnim tenzijama na relaciji Beograd-Priština, kao i rasprava o pojavi smrtonosnih autonomnih sistema naoružanja i potrebi njihovog ograničavanja kroz evropsko zakonodavstvo koje tretira oblast ljudskih prava. Članovi skupštinske delegacije, tokom januarskog zasijedanja, učestvovali su i na sjednicama više radnih tijela PSSE – Komiteta za politička pitanja i demokratiju, Komiteta za pravna pitanja i ljudska prava, Komiteta za kulturu, nauku, obrazovanje i medije, Komiteta za ravnopravnost i sprečavanje diskriminacije- navodi se u saopštenju.

Šefica Delegacije Maja Vukićević, koja je prvog dana zasijedanja izabrana za  jednu od potpredsjednica PSSE, učestvovala je, dodatno, na sjednici Biroa Parlamentarne skupštine, te sjednici Zajedničkog komiteta, ključnog tijela za koordinaciju rada između Parlamentarne skupštine i Komiteta ministara Savjeta Evrope.

Drugo redovno (proljećnje) zasijedanje PSSE biće održano u aprilu tekuće godine.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 15:43