/ - Са састанка
07/04/2022 u 10:11 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Делегација Управе за сарадњу са дијаспором-исељеницима на састанку у МВП Италије

У фокусу разговора биле су бројне теме, односно активности два органа на пољу сарадње са дијаспором, а саговорници у договорили наставак комуникације и сарадње у предстојећем периоду

У склопу радне посјете Р. Италији, в.д. директора Управе за сарадњу са дијаспором-исељеницима мр Сеид Хаџић, амбасадорка Црне Горе у Р. Италији Милена Шофранац Љубојевић и самостална савјетница И у Управи Милица Радојичић сусрели су се са помоћником министра вањских послова Р. Италије Луидји Вињали, задуженог за Италијане у иностранству и миграторне политике. ‬‬

На почетку састанка, в.д. директора Хаџић исказао је задовољство поводом сусрета и обавијестио да је Управа за сарадњу са дијаспором-исељеницима самостални орган државне управе чији је главни циљ управо јачање сарадње са дијаспором поријеклом из Црне Горе. 

У даљем току разговора, информисао је саговорнике о активностима које Црна Гора предузима на плану сарадње са својом дијаспором и у том смислу споменуо нормативни оквир у складу са којим функционише орган на чијем је челу. Такође, представио је тренутне активности, као и планове и пројекте Управе, истичући важост блиске сарадње и размјене искустава са сродним институцијама у свијету. Додатно, исказао је спремност за успостављање сарадње у циљу пружања подршке црногорској дијаспори у Италији и италијанској исељеничкој заједници у Црној Гори.

Генерални директор Вињали је гостима пожелио добродошлицу и указао на значај организовања овог састанка из угла размјене искустава двије државе на пољу сарадње са својом дијаспором. Саговорнике је упознао са механизмима које Италија користи у сарадњи са својим исељеницима, начину прикупљања података о броју италијана у свијету, као и видовима пружања финансијске и друге подршке организацијама италијанске дијаспоре. 

У фокусу разговора биле су бројне теме, односно активности два органа на пољу сарадње са дијаспором, а саговорници у договорили наставак комуникације и сарадње у предстојећем периоду.

Истог дана, в.д. директора Управе сусрео се и са бившим студенткињама, а данас успјешним репрезентима наше дијаспоре Азром Међедовић, запослена у Привредној комори Р. Италије и Јованом Никчевић, консултанткињом за поједине италијанске компаније, које су након завршених студија у Риму успјеле да се остваре на пословном плану. Саговорнице су говориле о свом искуству у држави пријема, док је в.д. директора Хаџић изразио увјерење да ће стеченим знањем и вјештинама, у наредном периоду, на квалитетан начин успјети да допринесу прогресу матичне земље у конкретним областима.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 17:01