/ фото: Игор Шљиванчанин
06/10/2021 u 12:14 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Деметриоу: Пред Бечићем перспективна будућност

Деметриоу је оцијенила и да резултати које је у минулих годину остварила црногорска власт чине разлику у односу на оно што је била ранија пракса

Република Кипар подржава аспирације Црне Горе на путу интеграција и спремна је да подијели знања и искуство у приступним процесима што би водило пуноправном чланству Црне Горе у Европској унији, поручила је предсједница Представничког дома Републике Кипар, Анита Деметриоу у оквиру састанка са предсједником Скупштине Црне Горе Алексом Бечићем.

Деметриоу је оцијенила и да резултати које је у минулих годину остварила црногорска власт чине разлику у односу на оно што је била ранија пракса и да управо то свједочи “како једна политика може да оствари успјех, уз поштовање свих демократских принципа“.

Нагласивши да је јачање билатералних односа двије земље приоритет у наредном периоду, Бечић је указао на пуну спремност Црне Горе да прихвати све конструктивне савјете и позитивна искустава која би могла допринијети процесу интеграција, те апострофирао отвореност Црне Горе у дијелу јачања парламентарне, и сваке друге сарадње, на путу остварења заједничких циљева.

Бечић је истакао да Црна Гора има добре темеље и  снажне претпоставке да постане прва наредна чланица Европске уније, оцјењујући да би управо на примјеру Црне Горе Европска унија могла да покаже да процес проширења истински живи у пракси.

- На том путу, од великог значаја била би иницијатива коју би Република Кипар, као чланица, могла да упути ,,великим“ европским земљама- казао је предсједник Бечић.

Указујући на конкретне помаке које су у минулих годину остварени у сфери социјалне, економске и здравствене политике, те на пољу успостављања и јачања владавине права, и борби против корупције и организованог криминала, предсједник црногорског парламента је нагласио да је “пред нама још пуно посла, што је и разлог више да процес интеграција буде убрзан“.

Уз оцјену да перспективу види у заједничкој и сигурној будућности двије земље, али и других малих европских држава, предсједница Деметриоу је нагласила да “мале земље могу заједно успјешније да се суоче са малим, али и великим изазовима“.

Она је истакла да Република Кипар недвосмислено и снажно подржава европску перспективу Црне Горе, те потврдила да помоћ Кипра на том путу ни у једном сегмену, неће изостати.

-Уз наше знање и искуство у преговорима, спремни смо да вам помогнемо да дођете до пуноправног чланства у ЕУ. Кипар ће бити уз Црну Гору у свим вашим одлукама, а при том нас обавијестите које су то области у којима вам је помоћ потребна- казала је предсједница Представничког дома Кипра.

Предсједница Деметриоу је истакла да као једна од најмлађих предсједника парламената, исту снагу коју политичком дјеловању даје младост препознаје и у дјеловању и залагању предсједника Бечића.

- Ако нешто може да се препозна то је ко је какав политичар- оцијенила је предсједница Деметриоу, уз констатацију да је због досадашњих постигнутих резултата јасно да је пред њим “перспективна и сјајна будућност.” 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 15:30