Demokratska Crna Gora / - Demokrate
15/07/2022 u 18:55 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Demokrate: Apelujemo da se postigne dvotrećinska većina za izbor pravosudnih funkcija

- Mi smo jasno saopštili da je izbor makar jednog sudije Ustavnog suda nužan da ne dođe do institucionalnog sloma i blokade tog suda - kaže se u reagovanju

Blokada Ustavnog suda nije potrebna nikome, kazali su iz Demokratske Crne Gore i apelovali da se postigne dvotrećinska većina za izbor pravosudnih funkcija.

Iz Demokrata su to poručili, reagujući na saopštenje Demokratskog Fronta (DF) u kojem su iz tog političkog saveza, između ostalog, naveli da su Demokrate podržale predlog predsjednika države Mila Đukanovića da u Ustavnom sudu sada bude izabran samo jedan sudija.

- Mi smo jasno saopštili da je izbor makar jednog sudije Ustavnog suda nužan da ne dođe do institucionalnog sloma i blokade tog suda - kaže se u reagovanju.

Oni su dodali da navijaju i podržavaju da se uspješno završe svi konkursi i izborom kompetentnih sudija kompletira Ustavni sud.

- Blokade koja, želimo da vjerujemo, nije potrebna nikome. I zato je naš apel i naša spremnost da se u potpunosti ispuni domaći i evropski zadatak i postigne dvotrećinska većina za izbor pravosudnih funkcija - navodi se u reagovanju Demokrata.

Iz te partije su naveli da je njihovo saopštenje, u kojem su prenijeti zaključci sa sjednice Predsjedništva partije, veoma je jasno, kao i da su sami zaključci potpuno jasni.

- Tako da im “tumača ne treba”, a ponajmanje su pozvani na nekorektno tumačenje oni koji su mjesecima unazad, kako bi zauzvrat dobili mrvice sa stola u vidu mjesta po dubini, anestezirali građane i pravili se kako je situacija redovna, iako su je svi percipirali kao, najblaže rečeno, antidemokratsku - smatraju Demorate.

Oni su kazali da, u ovom političkom trenutku, kada se istovremeno sa iste adrese makar neformalno i u medijima poziva na dijalog, u najmanju ruku je neuputno i neočekivano da se Demokratama imputiraju navodni dilovi sa Demokratskom partijom socijalista (DPS).

- U čemu se ogleda ta saradnja? U tome što se iz sjednice u sjednicu Vlade smjenjuju funkcioneri za koje u nelegitimnoj Vladi ili isto takvoj, od skoro nepostojećoj parlamentarnoj većini smatraju da makar samo “mirišu na Demokrate”? - upitali su iz Demokrata.

Oni su naveli da bi im trebalo nekoliko stranica da krenu da ih opet nabrajaju.

- Možda Demokrate sarađaju sa DPS-om na način što su zakulisnim dogovorima sa njima, u zamjenu za određene protivusluge u vidu aktivnih ili pasivnih poteza na političkoj sceni, “završili” izbor značajnog broja DF-ovog kadra po dubini? - dodali su iz te stranke.

Oni su kazali da predsjednik Nove srpske demokratije (NSD) Andrija Mandić nijednom nije reagovao na, kako su rekli, neustavan i nezakonit predlog predstavnika nelegitimne, a od skoro i nepostojeće parlamentarne većine na sastanku kod predsjednice Skupštine Danijele Đurović.

- Da se postupci za taj izbor koji su u toku pred nadležnim skupštinskim odborom ponište i da se u paketu biraju novi, saglasnošću političkih subjekata, kršeći pritom sve pozitivne propise - dodale su Demokrate.

Kako su kazali, na dijalog koji je sazvao tadašnji predsjednik Skupštine Aleksa Bečić, nijesu došli ni predstavnici Socijalističke narodne partije, ali ni NSD-a.

- Sa druge strane, sve ove političke strukture su kroz svoje najviše reprezente – predsjednike partija – uzeli učešće u razgovoru koji je organizovala Đurović, prema zahtjevu DPS-a. Čini nam se da to samo po sebi dosta toga govori - ocijenile su Demokrate.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 09:01