Момо Копривица / - Демократе
05/08/2021 u 13:31 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Демократе: Бечић ради у корист владавине права

Овим проглашењем, ситуација се драстично промијенила у корист владавине права, јер без представника Владе у ТС, Бориса Марића, који у овом тренутку има фактички “златни глас”, нови ТС неће моћи ни да ради, ни да одличује, па самим тим неће се моћи доносити одлуке о избору тужилаца и руководилаца државних тужилаштава

Посланик Демократа у Скупштини Црне Горе Момо Копривица, поводом проглашења Тужилачког савјета каже да је овом одлуком, предсједник Скупштине Алекса Бечић блокирао претходни ТС и да је то учинио у корист владавине права.

- Предсједник Скупштине Црне Горе, Алекса Бечић, прогласио је шест чланова Тужилачког савјета (ТС), чиме престаје мандат претходном Савјету познатом по политичкој пристрасности и контроли од стране тада владајућих партија на челу са Демократском партијом социјалиста. На овај начин блокиран је претходни ТС који је планирао да додноси одлуке по диктату бившег режима и самим тим противно праву и вољи грађана Црне Горе буде инструмент спровођења нелегалних и нелегитимних интереса једне политичке групације - каже Копривица.

Он истиче да се, овим проглашењем, ситуација се драстично промијенила у корист владавине права, јер без представника Владе у ТС, Бориса Марића, који у овом тренутку има фактички “златни глас”, нови ТС неће моћи ни да ради, ни да одличује, па самим тим неће се моћи доносити одлуке о избору тужилаца и руководилаца државних тужилаштава, како је то, од данас већ бивши ТС, планирао да учини у прелазном периоду, то јест, од ступања на снагу новог Закона до избора новог ТС.

- Понављамо, Тужилачки савјет по Закону броји 11 чланова. Овим проглашењем представник Владе Црне Горе је шести и од њега зависи кворум за рад и одлучивање. То јест, без њега се, до избора угледних правника које бира Скупштина, не може донијети нитј једна одлука- истиче Копривица.

Он каже да је овим фактички одсвиран крај партијском Тужилачком савјету, који је био батина у рукама бившег режима.

- Због овога смо толико чврсти у ставу да се та прилика једноставно не смије прокоцкати, и следствено томе, све се мора урадити без једне једине грес̌ке с̌то подразумијева да процес мора бити законит, мора бити у интересу свих грађана ове земље, и мора резултирати потпуно независним и партијски необојеним институцијама. Није тешко на бази лоших вишедеценијских искустава закључити да ко год жели партијски обојен ТС тај нема ни личне ни политичке храбрости за обрачн са организованим криминалом и корупцијом. А то је темељни задатак овог друштва - закључује Момо Копривица.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

24. april 2024 04:02