Фото: Демократе
23/06/2021 u 16:16 h
Dan.Dan.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Демократе: Дан рођења Његоша да буде државни празник

Мартиновић је на конференцији за новинаре казао да у календарима свих савремених држава постоје датуми посвећени сјећању на најзначајније догађаје и личности

Клуб посланика Демократске Црне Горе предложио је да се 13. новембар, дан рођења Петра II Петровића Његоша, прогласи за државни празник, јавља МИНА.

Посланици Демократа Борис Богдановић, Момо Копривица и Владимир Мартиновић доставили су Скупштини Предлог измјена и допуна Закона о државним празницима, међу које би се уврстио 13. новембар - Његошев дан, црногорски празник културе.

Мартиновић је на конференцији за новинаре казао да у календарима свих савремених држава постоје датуми посвећени сјећању на најзначајније догађаје и личности.

-Такви датуми нијесу само пуки чувари прошлости и преносиоци сјећања, већ и датуми којима се афирмишу одређене вриједности у вези са државом, њеном културом, историјом и традицијом-казао је Мартиновић.

Он је навео да такви датуми остварују своје функцију у односу на савремени тренутак, тако што снаже утемељење, јачају и чувају идентитет државе.

-Овакви датуми представљају симболе за одређене, историјски потврђене државне вриједности- поручио је Мартиновић.

Осим тога, како је казао, овакви празници остварују функцију и у односу на прошлост коју репрезентују тако што исказују поштовање према културном и историјском наслеђу.

Мартиновић је истакао да се ти празници на одговоран начин односе према будућности државе, јер подстичу праксу да се држава изграђује и унапређује.

-Његош је вјечити подсјетник на све оно што грађане чини уједињеним, трајно представљајући идеју о оном што Црна Гора јесте-поручио је Мартиновић.

Он је упитао око чега ће се окупити ако неће око Нјегоша.

-Шта нам је залог за помирење, ако није Његош-казао је Мартиновић.

Он је рекао да су Нјегош и његово дјело данас кохезивна снага за све грађане Црне Горе,”јер смо око неупитности његовог значаја за Црну Гору, њену државност и културу, сви сагласни”.

Зато што, према ријечима Мартиновића, нико нема дилему да је Нјегош и као владар и као владика оставио дубок печат и у духовном и у државном животу Црне Горе.

-Из набројаних разлога, 13. новембар, дан Нјегошевог рођења, заслужује да има статус државног празника у Црној Гори, на корист свих њених грађана- поручио је Мартиновић.

Он је казао да Црна Гора има прилику да овај датум прогласи државним празником, у години када се обиљежава 170 година од Нјегошеве смрти.

-Као што је у Нјегошево вријеме било потребно савладати племенске партикуларизме, помирити племена, потреба за помирењем није мања ни данас- оцијенио је Мартиновић.

Кандидовањем датума Нјегошевог рођења за државни празник, како је казао, дају снажан замах помирењу у савременом тренутку.

Мартиновић је казао да се подјеле и свађе оставе по страну и да нас Нјегошев лик и дјело и универзалне вриједности које је баштинио, у овом времену обавезују да се око њих сабирамо.

-Зато позивамо оне који прибјегавају манипулацијама и распирују подјеле, са више или мање скривеним циљевима и мотивима, да се окану тога посла- закључио је Мартиновић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
09. maj 2024 15:00