Скупштина Црне Горе / EPA-EFE - BORIS PEJOVIC
04/07/2021 u 09:21 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Демократе и УРА ће тражити оцjену уставности спорних чланова новог Закона о унутрашњим пословима

Како се jош наводи у саопштењу Скупштина неспорно мора имати jаку контролну функциjу над извршном власти

Посланици Демократске Црне Горе и Грађанског покрета УРА ће Уставном суду подниjети предлог за оцjену уставности спорних чланова 15 и 16 новог Закона о унутрашњим пословима, наводи се у заjедничком саопштењу Демократске Црне Горе и Грађанског покрета УРА коjе потписуjу предсjедници посланичких клубова Мир jе наша нациjа Борис Богдановић и Црно на биjело Милош Конатар, наводи се у саопштењу из УРЕ.

– Знаjући да нови Закон о унутрашњим пословима пружа jасну основу за наjозбиљниjе реформске подухвате у ресору унутрашњих послова, да омогућава примjену броjних механизама контроле и подршке службеницима Управе полициjе. Да ће довести до jачања интегритета службеника, али и комплетног система унутрашњих послова, морамо иницирати предлог за оцjену уставности чланова 15 и 16 овог Закона, да би исти имао своj пуни реформски капацитет – пише у саопштењу. 

Како се jош наводи у саопштењу Скупштина неспорно мора имати jаку контролну функциjу над извршном власти.

– Али накнадном анализом ових чланова утврдили смо да се у конкретном случаjу претjерало, и да може доћи до непримjереног утицаjа законодавне власти на уставну позициjу извршне власти код процедуре избора директора полициjе. Друштвено jе одговорно, системски и институционално реаговати на уочене недостатке и ризике. Након чињенице да су се десиле политичке промjене коjе су траjно промjениле однос моћи и онемогућиле доминациjу било коjе политичке структуре, вjеруjемо да су препознати ризици и пренаглашени. Ипак искористићемо институционални механизам и подниjети као посланици Демократске Црне Горе и Грађанског покрета УРА предлог за оцjену уставности спорних чланова новог  Закона о унутрашњим пословима Уставном суду Црне Горе – додаје се у саопштењу.

У заjедничком саопштењу Демократа и УРЕ пише jош да вjеруjу да ће Уставни суд препознати jавни интерес.

– Вjеруjемо да ће се о подниjетоj инициjативи изjаснити благовремено и неспорно утврдити неусклађеност са Уставом чланова 15 и 16 Закона о унутрашњим пословима – закључује се у саопштењу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 07:37