/ - Демократе Лого
17/12/2021 u 11:55 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Демократе: Надлежни да покрену поступак против Перовић, због оптужби о утаји пореза

Директорка Перовић на најдиректнији начин злоупотребљава функцију коју заузима, а на штету јавног интереса да Закон о спјечавању корупције буде једнак за све- наводе у саопштењу Демократе

Демократска Црна Гора позива надлежне државне органе да покрену поступак против Јелене Перовић, због оптужби о утаји пореза и на тај начин утврде да ли су оптужбе осниване.

-Према расположивим подацима Перовић је 11. јануара 2018. године потписала уговор са Основним судом на Цетињу гдје је под повољним условима стан од 86 квадрата и оставу од 8 квадрата купила за 21.960 еура, да би исти стан само годину дана касније продала за 73.100 еура- наводе у саопштењу.

Додају: "У кривичној пријави против Перовићеве наводи се да је директорка Агенције за спречавање корупције 2019. године, на основу Закона о порезу на доходак физичких лица из члана 37а остварила капиталну добит од 41.100 еура, те да није платила порез од 9%, а који се држави плаћа подношењем пореске пријаве, чиме је и починила кривично дјело утаја пореза и доприноса из члана 264 став 1 Кривичног законика Црне Горе, гдје је запријећена затворска казна до 3 године".

-Да Јелена Перовић није платила порез на капиталну добит потврдио је и налаз Управе Прихода и царина који је достављен тужилаштву. У свјетлу наведеног, Демократска Црна Гора подсјећа јавност да су већ дуги низ година резултати АСК, као једне од кључних институција у земљи, чији рад мора бити гарант у борби против корупције као канцера овог друштва више него лоши, због чега су већ годинама критиковани у званичним извјештајима Европске уније. Критике се највише односе на селективност у поступању и недовољно процесуираних високих јавних функционера. Примјер за то је одбијање да се поново отворе поступци против појединих функционера, и то након судских одлука које то налажу. Тиме директорка Перовић на најдиректнији начин злоупотребљава функцију коју заузима, а на штету јавног интереса да Закон о спјечавању корупције буде једнак за све- наводе у саопштењу Демократе.

Додају: "Стога, Демократска Црна Гора позива надлежне државне органе у складу са својим овлашћењима покрену поступак против Јелене Перовић и утврде чињенично стање". 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 22:09