​Dušan Raičević u obraćanju odbornicima SO Bar / SO Bar
24/07/2022 u 11:35 h
Sanja PrelevićSanja Prelević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Demokrate podnijele tužbu Upravnom sudu: Traže poništenje odluke o izboru Raičevića

​Osporenom odlukom Skupština opštine je drugi put u toku tekućeg mandata izabrala Dušana Raičevića na funkciju predsjednika opštine Bar, kažu Demokrate

Odbornici Demokratske Crne Gore Bar predali su tužbu Upravnom sudu i predlažu poništenje odluke Skupštine opštine o izboru Dušana Raičevića za predsjednika opštine Bar. U saopštenju dostavljenom mediјima barske Demokrate podsјećaјu da su tužbu najavili tokom skupštinskog zasjedanja prije desetak dana, a da su јe јuče i zvanično predali Upravnom sudu.

Ova partiјa smatra da je „osporena odluka nezakonita“, a naveli su razloge koji idu u prilog toj tvrdnji.

– Skupština opštine Bar na sjednici održanoj 3. avgusta donijela je odluku o izboru Dušana Raičevića za predsjednika opštine Bar, na period od četiri godine. Članom 61 stav 1 Zakona o lokalnoj samoupravi propisano je da predsjedniku opštine prestaje mandat istekom vremena na koje je izabran, razrješenjem od strane skupštine, razrješenjem od strane Vlade, podnošenjem ostavke i po sili zakona. Istovjetna norma sadržana je u članu 106 stav 1 Statuta Opštine Bar. Ni po jednom, gore citiranom zakonskom i statutarnom osnovu, Dušanu Raičeviću nije prestao tekući mandat predsjednika opštine Bar. U konkretnoj pravnoj stvari, aktom broj 030-06/22- 293 dana 28.6.2022. godine, grupa odbornika podnijela je Skupštini opštine Bar predlog za izbor Dušana Raičevića za predsjednika opštine Bar. Skupština opštine Bar, na sjednici održanoj 8.7.2022. godine usvojila je navedeni predlog i donijela osporenu odluku. Samim tim, osporenom odlukom, Skupština opštine je drugi put u toku tekućeg mandata izabrala Dušana Raičevića na funkciju predsjednika opštine Bar – navodi se u saopštenju i dodaje da je članom 66 stav 1 i 2 Zakona o lokalnoj samoupravi propisano: Kad predsjedniku opštine, u slučajevima propisanim zakonom, prestane mandat, funkciju predsjednika, do izbora novog predsjednika opštine, vrši potpredsjednik opštine, koga odredi skupština. U slučaju prestanka mandata predsjedniku opštine, izbor predsjednika opštine izvršiće se najkasnije u roku od 30 dana od dana prestanka mandata – ističu Demokrate u saopštenju.

Odluku treba poništiti

Tužbu smo predali radi poništenja odluke SO Bar o izboru predsjednika opštine Bar i to zbog pogrešne primjene materijalnog prava i povrede pravila postupka. Naime, Skupština opštine Bar, na sjednici održanoj 8. јula ove godine, donijela je Odluku o izboru predsjednika opštine Bar. Osporenom odlukom za predsjednika opštine Bar, na period od četiri godine, izabran je Dušan Raičević, s tim što odluka stupa na snagu danom donošenja, a primjenjivaće se od 3. avgusta 2022. godine – pojašnjavaju barske Demokrate.

Kako su rekli „iz odredbi Zakona o lokalnoj samoupravi nesumnjivo proizilazi da se izbor predsjednika opštine vrši pošto predsjedniku opštine prestane mandat“.

Podsјećamo, Raičević јe za predsјednika opštine izabran na predlog 23 odbornika SO Bar iz više političkih partija vlasti, ali i opozicije (DPS, SD, SDP, LP, BS i Klub nezavisnih odbornika).

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
09. jun 2024 13:08