/ - Фото: Лого
26/05/2022 u 11:23 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ДФ позван да се врати за преговарачки сто у циљу формирања власти у Беранама

Поштен, искрен и правичан однос (који се темељи на једнаком броју одборничких мандата ове двије политичке опције), према њиховим ријечима, једини је гарант одрживости, стабилности и трајности, наводе они

Четири одборничке листе у СО Беране огласиле су се заједничким саопштењем.

-С обзиром да је од окончања избора за одборнике у Скупштини општине Беране протекло готово два мјесеца, те да потписници овог јавног обраћања као потенцијални конституенти нове локалне парламентарне већине осјећају пуну одговорност према грађанима Берана, али и према свеукупној јавности Црне Горе, желимо да суграђане информишемо о свега неколико чињеница, као и о новој околности која је јуче настала-наводе у саопштењу.

Додају:"Већ два мјесеца траје, без крупнијег разлога, фомирање локалне беранске власти. Сам период није претјерано проблематичан, колико његов исход. Наше колеге из коалиције „За будућност Берана“ (ДФ) већ два мјесеца, осим захтјева да им припада мјесто градоначелника у пуном мандату од четири године (уз још неколико принадлежности), „по цијену нових избора“, са жаљењем смо принуђени да констатујемо да не дају никакав допринос у ефикасном формирању одрживе локалне власти".

-На тој искључивости истрајавају, иако њихова подршка (као коалицији од четири политичке партије) у локалном парламенту коинцидира са подршком коју има Демократска Црна Гора (као самосталан субјекат). На другој страни, Демократска Црна Гора предлаже правично рјешење подјеле мандата по моделу 2-2, односно да кандидат коалиције „За будућност Берана“ врши функцију предсједника општине двије године, а кандидат Демократа двије године. Ово са разлога што је парламентарни однос броја одборника ова два субјекта једнак. Јавности ради да појаснимо: у сваком другом граду предсједник општине је биран из редова оног политичког субјекта који је имао највише одборничких мандата. Онамо, гдје је однос одборничких мандата једнак, као најправичније рјешење примјењивана је подјела мандата (будвански модел)- поручују они.

Поштен, искрен и правичан однос (који се темељи на једнаком броју одборничких мандата ове двије политичке опције), према њиховим ријечима,  једини је гарант одрживости, стабилности и трајности.

-Исторемено желимо да јавност Берана обавијестимо да је ДФ јуче прекинуо процес преговарања о формирању локалне власти у Беранама, правдајући тај поступак жељом да се даљи разговори наставе „међу централама“, у Подгорици. Мишљења смо да о судбини Берана треба разговарати у Беранама, да је одговорност пред новом већином велика, као и да грађани очекују правичан и ефикасан договор. Не обазиремо се на широко распрострањене гласине да „ДФ има договор са СНП-ом да изазове нове изборе“, не обазиремо се на медијске притиске које учесници у неуставној Влади Црне Горе врше преко сваке мјере пристојности, не обазиремо се на непровјерене информације, већ желимо отворен однос, партнерски, и позивамо колеге из ДФ-а да се врате за преговарачки сто и да у Беранама, на правичним основама, формирамо стабилну локалну власт и на тај начин пошаљемо прву снажну поруку уставним пучистима у самопрозваној Влади Црне Горе да је народна воља од 30. августа 2020. године заповјест које се треба држати безусловно-поручују  они.

Додају: "С друге стране, због неистинитих и тенденциозних интерпретација, 13 одборника (потписника овог апела), желе да црногорску јавност упознају са неколико кључних разлога због којих сматрамо да СНП не може, након последњих локалних избора, бити дио власти у Беранама: 

Прво (и основно), непроцјењиво лоше стање локалне инфраструктуре, јавни дуг од преко 20 милиона евра, комунални неред, опште социјално незадовољство руковођењем градом и др., до чега је довела ничим утемељена амбиција једне политичке партије да, у вријеме вишепартијског дјеловања и демократије, монополизује локалну самоуправу.

Друго, крајње некоректан и непартнерски однос према донедавним коалиционим партнерима, којима су (посредно или непосредно) ултимативно упирали прстом на ДПС (уколико у парламенту не дозволе СНП-у да ради шта хоће), на ДПС као алтернативу, којем су, на крају, ипак они отишли под скуте.

Треће, узимање активног учешћа у смјени претходне, демократски изабране, Владе Црне Горе, и формирање нове, неуставне, под управљачком палицом ДПС-а.

Четврто, ревитализација опскурних политичких субјеката, које је народ послао у прошлост 30. августа 2020. године.

Пето, незаконито расписивање и спровођење конкурса у периоду послије локалних избора, с циљем да се новом општинском руководству у што већој мјери отежа ионако претежак посао опорављања града од њиховог јавашлука и нерада.

Шесто, изигравање воље бирача у виду политичке превјере и идеолошког прекомпоновања на страну оне групације која је изазвала несагледив друштвени немир и економску похару Црне Горе, али превасходно Берана.

Седмо, покушаји уцјена и пријетње маћехинским односом нове неуставне Владе Црне Горе према Беранама уколико у локалној власти не буде СНП-а, и тако даље..."

-Дакле, никакав лични анимозитет према било коме у СНП-у не постоји, али постоје, као што видите, поштовани суграђани, начелни политички разлози због којих су потписници овог обраћања јасног става да нову локалну власт у Беранама не може чинити СНП, односно, може, али без нас. Рачунамо да су сада ствари, у том погледу, јасније- закључују они.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

20. april 2024 14:32