/ Foto: Ilustracija
06/06/2022 u 14:43 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Демократе се залажу за легализацију канабиса у медицинске сврхе

Нема те економске добити која би могла да се мјери са штетом по здравље људи, поручила је Вујовић

Демократама је прихватљива идеја легализације канабиса у медицинске сврхе, али не и у рекреативне, саопштила је посланица те партије Тамара Вујовић, додајући да се контролом Агенције за љекове може обезбиједити увоз производа који је произведен по свим стандардима.

Вујовић је рекла агенцији МИНА да су Демократе за легализовање у медицинске сврхе уз прилагођавање и консултацију надлежних министарстава, правилника о прописивању као и за увоз провјерених препарата из иностарсанства.

Вујовић је казала да је легализовање марихуане неопходно учинити због обољелих, који себи желе помоћи, а приморани су да набављају уље од конопље на сивом тржишту и тако себе доведу у ситуацију да одговарају за тешко кривично дјело.

-Такође, питање је квалитета таквих препарата, као и великих трошкова за пацијенте, када их набављају на овакве начине- додала је она.

image
Foto: SRDJAN BOLJEVIC

Према ријечима Вујовић, легализацијом употребе уља конопље у медицинске сврхе, а под строгом контролом државне Агенције за љекове, може се обезбиједити да се увози само производ који је произведен по свим стандардима.

Вујовић је навела да постоје озбиљне научне студије и искуства пацијената која показују смањивање осјећаја бола код дегенеративних обољења, смањења спастицитета код мултипле склерозе, смањења бола код онколошких пацијената.

Она је казала да би држава могла да размишља, ако стандарди дозвољавају и ако покажу студије изводљивости, о покретању сопстевене производње и евентуалног извоза.

-Тако би држава имала потпуну контролу над процесом- сматра Вујовић.

Демократе се, како је додала, противе легализацији у рекреативне сврхе “јер смо ми склони све злоупотребити па би сигурно и тако било са овим”.

Демократе су и против дозволе за кућни узгој, одређивања количина које може неко рекреативно конзумирати на 40 грама, као и клубовима канабиса.

-То све пријети да буде комерцијализација, неконтролисана производња и неконтролисани квалитета производ, штета за здравље и могућност велике злоупотребе- казала је Вујовић.

Према њеним ријечима, то треба јасно разграничити и цијелој теми прићи са великим опрезом и расправљати аргументима, са онима који у овој иницијативи не виде лоше стране.

-Нема те економске добити која би могла да се мјери са штетом по здравље људи- поручила је Вујовић.

Она је казала да легализација уља канабиса у медицинске сврхе, не би требало да доведе до попустљивости према легализацији у рекреативне сврхе.

-У Црној Гори је у току потписивање петиције грађана за легализацију у рекреативне сврхе, коју је потписало до сада шест хиљада људи и у исто вријеме када имамо и предлог легализације уља канабиса у медицинске сврхе, од колега из једне политичке партиј-, казала је Вујовић.

Предлог закона о употреби уља канабиса у медицинске сврхе, како је навела Вујовић, треба да буде усаглашен са многим другим законима и велики број подзаконских аката мора да га прати, да би се могао слиједити читав процес увоза, дистрибуције, правилног коришћења.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 10:24