Са преса / - фото: Портал Дана
23/11/2021 u 12:25 h
Marija TomićMarija Tomić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Демократе траже повећање минималне пензиjе на 200 еура

Из Демократа процjењуjу да jе за повећање наjниже пензиjе потребно 1,35 милиона еура мjесечно

Сваки шести пензионер прима пензиjу коjа jе 140 еура, а сваки трећи живи од пензиjе коjа jе нижа од 200 еура. Ово jе наjугрожениjа група становништва и сви знамо шта се може са 150 еура мjесечно, казао jе Данило Шарановић посланик Демократа на прес конференциjи.

image
- Са конференције

Демократе су у Скупштинску процедуру предале измjене и допуне Закона о пензиjском и инвалидском осигурању. Измjенама jе предвиђено да наjнижа пензиjа не може бити мања од 200 еура и то већ од jануара наредне године.

Из Демократа процjењуjу  да jе за повећање наjниже пензиjе потребно 1,35 милиона еура мjесечно.

- Не желим да вjеруjем да постоjи било ко ко би имало проблема са оваквим предлогом и не би га подржао - казао jе Шарановић.

Он jе казао да то значи да траjно спуштамо рампу политици према коjоj су наши родитељи и наjстариjи сугражани наjугрожениjи слоj становништва.

- Нема више наших и њихових. Црна Гора треба да буде земља jеднаких права - рекао jе Шарановић.

Шарановић jе коментаришући посљедњу понуду Демократског фронта (ДФ) да Демократе заjедно са УРА-ом предложе новог премиjера, казао да очекуjу усаглашену платформу између субjеката са наjудаљениjих позициjа.

- Ово jе сувишно озбиљна тема, да би jоj неозбиљно поступали. Циjенимо цjелисходним да онаj дио коjи jе одустао од реконструкциjе Владе треба да нађу заjеднички именитељ, усагласе платформу и учине нам jе доступном. Таква платформа мора чувати изборну вољу грађана - рекао jе Шарановић на конференциjи за медиjе, додаjући да ће увиjек бити дио рjешења, а не проблема.

- Да бисмо jе узели у разматрање, предуслов jе да наредни парламентарни избори буду тек 2024 - рекао jе Шарановић на конференциjи за новинаре.

- Ако jе неко одлучио да иде са ДПС-ом, Демократе на то не могу утицати - казао је Шарановић.

Он jе подсjетио да су Демократе раниjе заступале реконструкциjу владе као наjболjи модел за излазак из политичке кризе.

- Очекуjемо да они, коjи тада ниjесу дали подршку нашем моделу, усагласе своjе моделе. Да бисмо се изjаснили, морамо да имамо понуду - рекао jе Шарановић.

На питанjе да ли се политичка платформа Демократског фронта може тумачити као промjена курса Владе, он jе одговорио да се из документа, коjи jе обjавлjен у медиjима, може заклjучити да споразум лидера ниjе склон ревидираjу. 

- У платформи ниjесам препознао ништа што се може тумачити као промjена курса - рекао jе Шарановић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 19:51