Демократе лого / - Демократе лого
11/06/2021 u 18:08 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Демократе: Усвојен амандман којим се ставља тачка на дугогодишње незаконите праксе бивше власти

Сматрају да је неопходна званична и институционална ревизија додјеле станова и стамбених кредита, јер без исте не може бити јавне одговорности нити социјалне правде на коју Устав обавезује

На јучерашњој сједници Одбора за буџет, финансије и економију Скупштине Црне Горе у склопу Предлога Закона о буџету за 2021. годину усвојен је амандман посланика коалиције „Демократе – Демос -Мир је наша нација“ Мома Копривице којим се ставља тачка на дугогодишње незаконите праксе и злоуотребе бивше власти поводом додјела станова и стамбених кредита.То су саопштиле Демократе.

-Према амандману посланика Копривице, посланици и чланови Владе немају право на рјешавање стамбених потреба на терет буџета Црне Горе, односно на терет државе.  Такође, Влада има образовати радно тијело за испитивање правне основаности одлука и рјешења Комисије за стамбена питања Владе Црне Горе из претходног периода, како спорне одлуке не би покрио вео заборава. Велико нам је задовољство и понос што можемо саопштити да је усвајање нашег амандмана, који за циљ има обезбјеђивање рационалности, легитимитета и законитости у трошењу буџетског новца-додају они.

Наводе да као политичка групација која је грађанима ове земље обећала најискренији могући однос према свим питањима као и предан рад да се та питања ријеше, сматрају да је неопходна званична и институционална ревизија додјеле станова и стамбених кредита, јер без исте не може бити јавне одговорности нити социјалне правде на коју Устав обавезује.

image

Фото: Демократе

-Оно што смо критиковали, никад се више не смије поновити. Посланици који то усвајају ускраћују себе и на прво мјесто стављају грађане и њихове потребе.Осим овога, Демократе су, као партија којој је интерес сваког грађанина уткан у сам темељ постојања и политичког дјеловања, доказале такав однос и преко својих јавних функционера који су се одмах по ступању на дужност одрекли права на отпремнине.У годинама док је хиљаде грађана Црне Горе водило егзистенцијалне битке једва успијевајући да преживи и одржи своје породице функционери ДПС-а добијали су оно што им не припада, и то о трошку свих грађана, па чак и о трошку оних који нису могли доћи у прилику да стекну свој кров над главом. За њих су и држава и политика само средство за стицање привилегија и намиривање личних потреба које су неријетко биле фрапантно незасите-истичу они.

Сматрају да је "деценијама бивша власт то звала патриотизмом, притом свакојаким шиканирањима и разним врстама притсакала излажући оне људе који нису пристајали на контекст да је патриотизам махање заставом док се дјеци ове земље бруталном пљачком уништава будућност".

Подсјећају, многи су функционери бивше власти, "почев од предсједника Уставног суда, преко министара и посланика тадашње власти, па све до амбасадора, секретара, директора и њихових помоћника, добили стан иако су имали и више него добро ријешену стамбену ситуацију".

-Док је ова земља грцала, разболијевала се и на концу расељавала.Функционери бивше власти су показали невјероватну безобзирност у вези противправне, неправичне и неморалне расподјеле станова и стамбених кредита, откривајући тада беспмоћним грађанима истински карактер једне невјероватне похаре маскиране у политику. Похаре и пљачке, која је степеном незаситости и одсуством елементарног осјећаја људске части и мјере да се узима „од уста“ црногорске сиротиње запањила и Европу. Срећом, та су времена прошла, а ми смо више него вољни да поштеним радом у корист свих људи ове земље вратимо морални компас овом друштву и љепшом учинимо будућност генерација које долазе-закључују они.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 20:39