Алекса Бечић и Хендрик Демс / - IGOR SLJIVANCANIN
26/10/2021 u 10:02 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) Демс Бечићу: Савjет Европе подржава европску интеграциjу Црне Горе

Предсjедник Бечић jе нагласио да наша земља као пуноправна чланица Савjета Европе у потпуности остаjе посвећена остваривању стандарда коjе промовише Савjет Европе

Предсjедник Скупштине Црне Горе Алекса Бечић састао се са предсjедником Парламентарне Скупштине Савjета Европе Хендриком Демсом.

Констатуjући да jе Црна Гора као држава кандидат у динамичном преговарачком процесу интеграциjе у ЕУ, предсjедник Бечић jе нагласио да наша земља као пуноправна чланица Савjета Европе у потпуности остаjе посвећена остваривању стандарда коjе промовише Савjет Европе.

Бечић jе указао на недвосмислену опредиjељеност нове парламентарне већине спољнополитичком курсу, истичући да jе Црна Гора “снажно отворена ка породици европских народа”, чему у прилог свjедочи и већинска подршка наших грађана. У том контексту, предсjедник Бечић jе казао да очекуjе проактиван одговор Европе односно стратешки одговор, посебно имаjући у виду да jе Црна Гора наjвише одмакла на европском путу, да смо отворили сва преговарачка поглавља, привремено затворили три, наглашивши да имамо стопроцентну усклађену спољну политику, усклађену монетарну политику и нагласио чињеницу да jе, наjвиши законодавни дом Црне Горе, проглашен наjтранспарентниjим на подручjу Западног Балкана.

Оциjенио jе да би, у коначном, улазак Црне Горе у ЕУ био снажан мотивациони фактор и замаjац за друге земље аспиранте из региона Западног Балкана.

Предсjедник парламентарне Скупштине Савjета Европе, Демс, поручио jе да ће наставити да се залаже да порука, али и потреба Црне Горе, буде препозната на европским адресама.

Осврнувши се на излагање предсjедника Бечића у оквиру теме "Заjедничка будућност свих Европљана”, Демс jе казао како управо овакве теме заслужуjу да буду дио агенди, како би “земљама као што jе ваша била пружена прилика да пошаљете поруку, jер иако смо ми различита организациjа у односу на ЕУ, вjеруjем да служимо као посредници за преношење порука Европскоj униjи. Не брините на истом смо задатку”, казао jе Демс

Предсjедник Бечић се захвалио на одлично организованоj и, приjе свега, конструктивноj и надасве корисноj Европскоj конференциjи предсjедника парламената Савjета Европе, истичући посебно задовољство што смо, као земља чланица Савjета Европе, искористили прилику да пошаљемо важну поруку Европскоj униjи са тако еминентног догађаjа, а то jе да смо ми прва наредна земља чланица Европске униjе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 11:43