Јован Вучуровић / -Скупштина
26/12/2022 u 15:02 h
Ivona DrobnjakIvona Drobnjak
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

DF će tužiti Vladimira Bilčika zbog neistina

Što se tiče zapadnih partnera, neki od njih ne pokazuju diplomatske manire i žele da se otvoreno miješaju u unutrašnje stvari Crne Gore, da sastavljaju vlade i arbitriraju u mnogim drugim slučajevima, što je neprimjereno, kazao je Vučurović

Parlamentarna većina će se dogovoriti i formirati novu vladu, tu nema sumnje. Proteklih mjeseci je to jedinstvo dokazano više puta, pa će se pokazati i na ovom najvažnijem zadatku. Što se tiče zapadnih partnera, neki od njih ne pokazuju diplomatske manire i žele da se otvoreno miješaju u unutrašnje stvari Crne Gore, da sastavljaju vlade i arbitriraju u mnogim drugim slučajevima, što je neprimjereno, kazao je u razgovoru za "Dan" Jovan Vučurović, poslanik Demokratskog fronta (DF) i Nove srpske demokratije (NSD).

On je istakao da je njihova preporuka da se tako ponašaju u zemljama odakle su došli ili da se uspostave korektni odnosi međusobnog uvažavanja, što je preduslov za saradnju.

– Imate pojedine, poput Vladimira Bilčika, koji je potpuno nebitan političar u svojoj državi, ali ima želju da odlučuje u Crnoj Gori, i to pretežno u korist Mila Đukanovića. Bilčik podržava Đukanovića iz konkretnih razloga i to čitava javnost vidi. DF će tužiti Bilčika zbog neistina koje je saopštio na naš račun, pa će na sudu imati priliku da objašnjava svoje laži – najavio je naš sagovornik.

On je naglasio da svi treba da rade svoj posao.

– Mi smo izašli na izbore i sa našim koalicionim partnerima osvojili dovoljan broj mandata da vodimo Crnu Goru. Tako je u svakoj državi Evrope, pa će tako biti i u Crnoj Gori, koja je decenijama bila pod diktaturom i kriminalnim režimom i niko je, nakon svega, neće zaustaviti da dobije vladu koja je odraz izborne volje. Siguran sam da zapadni partneri neće dovoditi u pitanje osnovne postulate demokratije i da će kvalitetno sarađivati sa novom vladom. Ne zaboravimo da su prethodne dvije vlade sastavljane pod pritiskom tih faktora, pa se to nije pokazalo kao dobar potez – kazao je poslanik DF-a.

Poslanici parlamentarne većine danas bi trebalo da kompletiraju potpise za kandidaturu Miodraga Lekića za budućeg mandatara sa sastav nove vlade. Kako ističe Vučurović, odnosi unutar parlamentarne većine su dobri i razgovara se o mnogim zajedničkim aktivnostima.

– Samim tim, zasad neformalno, razgovara se i o novoj vladi, njenom sastavu i programu, što će sve biti tema dogovora. Nema sumnje da se ovi procesi moraju ubrzati jer će pred novom vladom biti brojni zadaci i dužni smo da riješimo brojne probleme koji opterećuju državu i građane. U konačnom, Crna Gora će najzad dobiti prvu demokratsku vladu, koja je izraz volje građana koji su oborili višedecenijsku diktaturu 30. avgusta 2020. godine – rekao je Vučurović.

On je istakao da je većina pozvala predsjednika države i Demokratske partije socijalista (DPS) Mila Đukanovića da ispuni svoju ustavnu i zakonsku obavezu, zakaže konsultacije i u konačnom da mandat za sastav nove vlade onome ko ima podršku 41 poslanika, to jeste Miodragu Lekiću.

– Umjesto toga, predsjednik DPS-a je odabrao destrukciju i destabilizaciju, misleći da će njegovo bezakonje pratiti i građani, ali se uvjerio da je ostao na nekoliko hiljada pristalica, kojima čak ne želi ni da se obrati i iza kojih ne želi da stane, nego se sakrio iza jedne nevladine organizacije. Bez obzira na Đukanovićeve poteze, mandatar će biti Miodrag Lekić, a vlada će se ubrzo formirati, jer postoje parlamentarna većina i zakonski osnov – podvlači naš sagovornik.

Otpor Šavničana ući će u istoriju borbe za slobodne izbore

Izbori u Šavniku su započeti 23. oktobra, kada su održani u još 14 opština. U svim opštinama su završeni, samo se u Šavniku ponavljaju iz nedjelje u nedjelju.

– Šavnik je primjer kako je godinama funkcionisala kriminalna hobotnica DPS-a, koja je i izmislila izborni turizam. Nadležni treba da otkriju i kazne ne samo one koji su se odvažili da glasaju u opštini u kojoj ne žive, niti imaju bilo kakvu vezu sa njom, nego i one koji su sve ovo organizovali. Međutim, Šavničani su dostojanstveno pokazali da se ne mire sa pokušajem da se prekroji njihova izborna volja i na tome im treba čestitati. Njihov otpor će svakako ući u istoriju borbe za slobodne i pravične izbore, kao što će i djelovanje DPS-a ostati zapisano kao primjer bruke i kriminala. I ovo je primjer zašto je važno da DPS što prije bude politički zbrisan sa scene – istakao je Vučurović.

Trenutno Ustavni sud (US) ima samo troje sudija i više od tri mjeseca nema kvorum za odlučivanje. Na posljednjem glasanju niko od četiri predložena kandidata nije dobio potrebnu većinu, ni u prvom ni u drugom krugu glasanja.

– Demokratski front, kao i naše kolege iz parlamentarne većine, pokazao je veliku želju da se odblokira rad US i glasao za sva četiri kandidata. Međutim, DPS ne želi da Ustavni sud funkcioniše jer je njihov interes da je Crna Gora u stalnom haosu. Oni bi za članove US glasali jedino članove svoje partije, što je i očekivano od partije koja je decenijama sve institucije držala pod svojom kontrolom. Uostalom, šta će DPS-u slobodne institucije, osim da imaju velike probleme nakon što su godinama bili pokrovitelji kriminala i korupcije. Uskoro će ponovo biti u prilici da glasaju za kandidate za US, ali sumnjam da će se njihov stav promijeniti, čak i pod pritiskom zapadnih zemalja – zaključuje Vučurović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. maj 2023 16:30