Посланици у Скупштини / - фото: Скриншат
15/06/2021 u 17:39 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ДФ, СНП, УЦГ и РП предали амандмане: Из Резолуциjе да се брише геноцид у Сребреници

Овим амандманима се осуђуjу сви злочини на териториjи Босне и Херцеговине и читаве бивше Jугославиjе са пуним пиjететом према свим жртвама и констатуjући да су сви људи jеднаки пред законом

Посланици ДФ-а, СНП-а, УЦГ-а и РП-а подниjели су амандмане на Предлог Резолуциjе о Сребреници. У jедном од амандмана предвиђено jе брисање риjечи “геноцид у Сребреници” и додавање риjечи “злочинима на простору Босне и Херцеговине и циjеле бивше Jугославиjе”, па би тако назив Предлога Резолуциjе гласио “Резолуциjа о злочинима на простору Босне и Херцеговине и циjеле бивше Jугославиjе”.

image

Посланици у Скупштини

- фото: Скриншат

– Овим амандманима се осуђуjу сви злочини на териториjи Босне и Херцеговине и читаве бивше Jугославиjе са пуним пиjететом према свим жртвама и констатуjући да су сви људи jеднаки пред законом, не желећи да правимо разлику између жртава наjоштриjе се осуђуjу сви злочини почињени током грађанских ратова у бившоj Jугославиjи.

Охрабруjу се надлежне институциjе у погледу процесуирања одговорних за ратне злочине почињене на териториjи Црне Горе за наведени период. Наглашава се значаj постизања правде ради траjног помирења у региону као и jачања међунационалне и међувjерске толеранциjе, разумиjевања и солидарности, те да се коначно овим документом стави тачка на експлоатациjу свих жртава без обзира на вjеру и нациjу у дневно политичке сврхе – стоjи у образложењу амандамана коjи су подниjели посланици партиjа коjе чине листу За будућност Црне Горе.

image

Пословник Скупштине Црне Горе

- фото: Документ, Пословник Скупштине Црне гОРЕ

Прошле седмице амандмане на Предлог Резолуциjе о геноциду у Сребреници подниjеле су и Демократе.

Међутим, и тим амандманима у први план се ставлjа геноцид у Сребреници, па онда сви остали злочини на подручjу бивше jугославиjе.

У амандману 2 Демократе су тражиле да се првобитни назив Резолуциjе промиjени и да гласи “Резолуциjа о геноциду у Сребреници и другим злочинима на простору бивше Jугославиjе”.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 10:55