/ Милојко Спајић
11/12/2021 u 11:05 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ДФ: Спајића не интересује рад дневних центара за дјецу са сметњама у развоју

Предсједник Одбора, посланик ДФ Јован Вучуровић је информисао чланове да га је Спајић обавијестио да због обавеза неће бити у прилици да присуствује контролном саслушању

Одбор за људска права и слободе је започео 19. сједницу на којој је било планирано одржавање контролног саслушања министра финансија и социјалног старања Милојка Спајића на тему „Рад дневних центара за дјецу са сметњама у развоју и особе са инвалидитетом у Црној Гори".

Предсједник Одбора, посланик ДФ Јован Вучуровић је информисао чланове Одбора да га је Спајић обавијестио да због раније преузетих обавеза неће бити у прилици да присуствује контролном саслушању.

Како наводе у саопштењу из ДФ-а, Вучуровић је подсјетио да је Одбор на 18. сједници једногласно донио Одлуку о контролном саслушању министра Спајића и саопштио да министру Спајићу ово није први пут да се не одазове на позиве одбора, јер је слично искуство имао и Одбор за здравство, рад и социјално старање.

Истакао је да тема контролног саслушања планираног на сједници Одбора за људска права и слободе није била политичка тема због чега је министар Спајић морао показати другачији однос и већи сензибилитет. 

image
Јован Вучуровић

- По досадашњем дјеловању, може се закључити да се наведено Министарство бави само финансијама, а не и социјалним старањем. Такође, особа која је била задужена за социјално старање у том Министарству прије неколико дана је поднијела оставку. Све наведено показује игнорантски однос министра Спајића према Скупштини, овом Одбору, али и дјеци са инвалидитетом, њиховим родитељима и запосленим у овим установама- казао је Вучуровић.

Посланик коалиције ,,Црно на бијело" Срђан Павићевић је оцијенио да постоје сметње у комуникацији са Министарством финансија и социјалног старања. 

-Такво понашање министра Спајића већ добија обрисе стереотипа понашања и истом не треба поклањати велику важност, јер свако треба да одговара за своје поступке- рекао је Павићевић. Апеловао је да се ово не доживи трагичним, јер је оваквим поступком министар Спајић највише рекао о себи самом.

Посланик ДФ Страхиња Булајић сматра неприхватљивим овакво понашање министра финансија и социјалног старања и његов однос према дјеци са сметњама у развоју и њиховим породицама. Упитао је да ли ресорно Министарство контролише и обилази дневне центре за дјецу са сметњама у развоју и какви су резултати тих контрола.

Посланица ДФ Јелена Божовић је упознала чланове Одбора са Дописом који је упутио директор Савеза удружења родитеља дјеце и омладине са тешкоћама у развоју „Наша иницијатива“ Милисав Кораћ.

Савез „Наша иницијатива“ изражава жаљење што се на данашњој сједници Одбора неће појавити министар финансија и социјалног старања Милојко Спајић иако је тема сједнице била прилика да се од министра надлежног за социјалну заштиту добију информације о положају дјеце и младих са сметњама у развоју који су обухваћени сервисима услуга у дневним центрима.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 17:21