Демократски фронт, лого / - фото. ДФ, Фејсбук
29/05/2022 u 13:43 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ДФ: Захваљујући Скај комуникацији грађани добили потврду онога о чему говоримо годинама

У корумпираном правосуђу које контролише картел, још увијек се налазе судије по мјери Весне Меденице, Блажа Јованића и Миливоја Катнића, наводе из ДФ-а

Демократски фронт сматра да суђење носиоцима правосудних функција треба да буде директно телевизијски преношено како би се грађани увјерили какви су били професионални, људски и морални домети оних који су дијелили правду деценијама у Црној Гори, казали су у саопштењу.

Додају да су претходних недеља  грађани Црне Горе захваљујући Скај комуникацији добили конкретну потврду свега онога о чему ДФ говори годинама.

- Црногорско правосуђе је један од кључних носилаца организованог криминала и корупције. Очигледно да је мафија контролисала све и да су контаминирани сви судови. Изгледа да те "труле даске", које су помињали неки учесници бивше власти, обухватају трулеж комплетних институција, част мањем броју храбрих изузетака - истичу у саопштењу.

Како наводе, у корумпираном правосуђу које контролише картел, још увијек се налазе судије по мјери Весне Меденице, Блажа Јованића и Миливоја Катнића.

Истичу да је овим људима је у опису посла била заштита интереса оних који су ојадили Црну Гору и грађане.

Уколико се брзо не одстране из правосуђа и хитно не приведу правди такви пуки извршиоци налога Мила Ђукановића и криминалних кланова, додатно ће уништити ову земљу и наставити да штите своје партнере из картела којима припадају и којима служе, нагласили су.

- Рецимо, судија Весна Пеан је неко ко представља важну особу за специјалне задатке бившег режима и људи блиских њима. Управо је она доносила опасне пресуде којима су аболирани учесници многих афера, а све је почело тако што је као судија которског Основног суда ослободила учеснике тајкунске продаје државне земље у Кримовици по екстремно нижој цијени од тржишне - наводе из ДФ-а.

Наиме, како кажу, у тешком корупционашком скандалу, који су осмислили и организовали политичари из различитих политичких странака, продато је четири и по километра обале страном тајкуну по багателној цијени од 7 њемачких марака по квадратном метру земље. У том тренутку се у залеђу тог посједа, дакле на већој удаљености од мора, земљиште продавало по цијени од 150 њемачких марака за квадратни метар. 

- Поред експресног унапређења Весне Пеан у Виши суд у Подгорици, никад није утврђено да ли је за овакву пресуду било и неког конкретнијег исказа. У најновијој пресуди Миомиру Мугоши у случају "Царине", наставља се пракса толерисања пљачке државне имовине, али се зато у лажним суђењима лидерима ДФ и другим лицима показује одлучност да се вишегодишњим робијама казне невини људи и да тиме такве судије директно подрже своје партнере из бившег режима - додали су.

Специјални тужилац Саша Чађеновић је захваљујући директном преносу суђења за лажни државни удар раскринкан као припадник те организоване групе на коју је додатно свијетло бацила Скај комунилакија достављена Црној Гори од стране Европола. Зато што је био спреман да служи нарко картелима и монтира доказе, пријети свједоцима и осумњиченима, уцјењује њихове адвокате и хапси људе без икаквог основа, авансно је и прије самог подизања оптужнице награђен станом од 100 квадрата, а шта је добио након тога - вјерујемо да ће нека нова истрага утврдити, наводе из ДФ-а.

Како су казали, у тим пресретнутим разговорима је посебно раскринкан Врховни суд, за кога су њихови криминализовани чланови тражили папско право непогрешивости у дијељењу правде и одсуство било какве врсте коментара и критике на њихове одлуке. Шта рећи за оно што је испливало у случају Весне Меденице и судија по њеној мјери и под њеном контролом? 

Замислите какви су поступци таквих судских "громада" које су добиле божанска овлашћења да суде људима, а да су они то узвишено занимање трампили за нешто "конкретно", за неку тврду валуту или кокаин. Судија Бранимир Фемић је класични примјер Содоме и Гоморе црногорског Врховног суда. Према пресретнутим разговорима, код њега сте могли наручити пресуду какву желите, а новац за тај ангажман можете оставити код познате адресе преко које такву наруџбину радите, навели су.

Зато је важно да се обрачун са организованим криминалом озбиљно усмјери на систем правосуђа. Главни специјални тужилац Нововић има велику одговорност пред собом и увјерени смо да правог ударца у борби против криминала и корупције нема без отварања бројних прича у самим судовима и тужилаштву. Тек тада ће бити видљив радикални приступ у овом послу без којег нема европског пута за Црну Гору, закључују у саопштењу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. april 2024 15:57