Ustavni sud, FOTO: Demokrate / - USTAVNI SUD, FOTO: DEMOKRATE
03/03/2023 u 09:40 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Đukanovićeva kandidatura pred sudijama Ustavnog suda

Pred sudijama Ustavnog suda (US) nalaze se dvije žalbe na kandidaturu aktuelnog predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića

Državna izborna komisija (DIK) danas bi trebalo da objavi listu kandidata za predsjedničke izbore koji su zakazani za 19. mart.

Pred sudijama Ustavnog suda (US) nalaze se dvije žalbe na kandidaturu aktuelnog predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, a koje su podnijeli predsjednica Upravnog odbora LGBT „Foruma Progres“ Bojana Jokić i Momo Joksimović iz Stranke penzionera. Prigovori se između ostalog odnose na činjenicu da bi ako bude izabran Đukanoviću to bio treći mandat.

Jokić je u žalbi navela da Đukanović, koji je predsjednik države bio od 1998. do 2002. i od 2018. do 2023. godine, nema ustavni osnov da treći put bude kandidat za predsjednika.

Član DIK-a Vera Mijatović pojasnila je na prethodnoj sjednici tog tijela da je Đukanović prvi put u nezavisnoj Crnoj Gori za predsjednika izabran 2018. godine i da bi mu ovo, ako bude izabran, bio drugi mandat. 

DIK je do sada utvrdila kanidature Mila Đukanovića ispred DPS-a, lidera DF-a Andrije Mandića i prvog čovjeka Ujedinjene Crne Gore Gorana Danilovića. Kandidature su potvrđene i Aleksi Bečiću kojeg su predložile Demokrate, kao i zamjeniku predsjednika Pokreta Evropa sad (PES) Jakovu Milatoviću.

Influenser Jovan Radulović Jodžir predao je sinoć dopunu kandidature o čemu će se DIK danas izjasniti.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

23. april 2024 19:11