/ foto: Lazar Ružić
25/06/2022 u 11:26 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

DIK: Skupštini upućena inicijativa za izmjenu Zakona u cilju brzog prenosa rezultata izbora

Predsjednik DIK-a Nikola Mugoša predložio je članovima da se uputi inicijativa u cilju izmjene člana 71a stav 1 Zakona kojim je propisano da je u prostoriji za glasanje zabranjena upotreba elektronskih uređaja za komunikacju

Državna izborna komisija uputila je Skupštini Crne Gore inicijativu za izmjenu Zakona o izboru odbornika i poslanika u cilju omogućavanja bržeg prikupljanja i objavljivanja rezultata izbora neposredno nakon zatvaranja biračkih mjesta.

Predsjednik DIK-a Nikola Mugoša predložio je članovima da se uputi inicijativa u cilju izmjene člana 71a stav 1 Zakona kojim je propisano da je u prostoriji za glasanje zabranjena upotreba elektronskih uređaja za komunikacju (telefon, mobilni telefon, laptop, tablet računar itd.).

- Komisija je jednoglasno podržala predlog Mugoše i donijela zaključak o potrebi da se predsjednici Skupštine Crne Gore i članovima Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu ukaže na činjenicu da sadašnja odredba onemogućava korišćenje uređaja koji bi služio za brže prikupljanje i objavljivanje rezultata sa biračkog mjesta. DIK je u dopisu Skupštini Crne Gore navela da je od Misije OEBS-a u Crnoj Gori doniran softver koji omogućava prenos rezultata sa biračkih mjesta, ali koji se upravo zbog zakonskog ograničenja koristi samo od nivoa optinske izborne komisije, što u praksi ne daje željene rezultate po pitanju brzine prikupljanja i objavljivanja podataka- navode u saopštenju.

Komisija je prilikom diskusije na ovu temu ocijenila da je navedenu odredbu potrebno izmijeniti u pravcu omogućavanja korišćenja elektronskog uređaja u prostoriji za glasanje od strane ovlašćenog lica u cilju bržeg prikupljanja rezultata, pri tome ne osporavajući i ne preispitujući odredbu da zakonska zabrana korišćenja elektronskog uređaja za komunikaciju ostane važeća u drugim slučajevima u prostoriji za glasanje.

- Imajući u vidu aktuelnost pitanja izborne reforme, Državna izborna komisija je zaključila da bi izmjena ove odredbe doprinijela daljem poboljšanju efikasnosti i transparentnosti rada izborne administracije i prava javnosti da bude brže informisana o rezultatima izbora od strane centralne institucije zadužene za sprovođenje izbora. Na sjednici je ocijenjeno da je DIK u prethodnom periodu često bila predmet kritika u smislu nedovoljnog prisustva u javnosti nakon zatvaranja biračkih mjesta, upravo zbog ovog zakonskog ograničenja na koje nije mogla uticatii. U tom smislu izraženo je očekivanje da će Odbor za sveobuhvatnu izbornu reformu i poslanici imati razumijevanja da je izmjena postojeće odredbe preduslov kako bi DIK nakon izbora mogla ispuniti legitimna očekivanja javnosti vezanih za objavljivanje rezultata izbora u razumnom roku- navode u saopštenju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

22. april 2024 22:27