Abaz Dizdarević / - DPS
17/04/2024 u 12:25 h
Blaženka GolubovićBlaženka Golubović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Dizdarević: Spajić i Milatović kad su došli na vlast Crna Gora je bila lider u evropskim integracijama

Spajić i Milatović prepucavanjima mjere svoje evropske mišiće a zaboravili su da je, kada su došli na vlast 2020, Crna Gora bila lider u evropskim integracijama, sa svim otvorenim poglavljima i privremeno tri zatvorena, kazao je Abaz Dizdarević, potpredsjednik Demokratske partije socijalista Crne Gore.

Prepucavanje Spajića i Milatovića na temu ko je više učinio za evropske integracije – da li ova DF sponzorisana vlada ili izdajnička Abazovićeva uz klerikalnu Krivokapićevu – bilo bi zaista komično da se radi o prepucavanju iskompleksiranih klinaca a ne o diskursu dvojice nosilaca najviših državnih funkcija, kazao je Dizdarević.

- To se nije desilo slučajno, kao što nijesmo ni slučajno postali članica NATO-a dok su nas u to vrijeme ministri ove sadašnje vlade ubjeđivali kako to nije naš interes - kazao je Dizdarević.

Ističe da je Demokratska partija socijalista sa svojim koalicionim partnerima pokrenula evropske integracije, izgradila evropsku platformu, i Crnu Goru postavila na najbrži kolosijek evropskih integracija, gdje je bila lider sve do avgusta 2020. kada su svi ovi pozitivni procesi zaustavljeni.

- Zato bi javnost bila zahvalna i Spajiću i Milatoviću, da za infantilno preganjanje i prozivanje, nekada najboljih drugara, izaberu neku drugu temu, a ne evropske integracije, pošto je njihov dolazak na vlast avgusta 2020. označio skretanje Crne Gore sa evropskog puta i potpunu blokadu integracija. Bilo je to vrijeme u kojem se više razmišljalo kako pomjeriti planine mislima iz zgrade u Karađorđevoj, kako otjerati investitore koji su obezbjeđivali radna mjesta, kako uništiti nacionalnu avio kompaniju, kako umjesto javne rasprave, voditi rasprave u crkvenim objektima, kako podilaziti svojim mentorima koji su ih doveli na vlast. Evropski zvaničnici u to vrijeme opisivali su Crnu Goru kao rak ranu Evrope, koja je za vrijeme vlasti DPS bila najuspješniji kandidat u evropskim integracijama a koja se poslije 2020. survala u crnu rupu gdje nije bilo ničega sem grabeži za funkcije i direktorska mjesta u javnim preduzećima - istakao je Dizdarević.

PES: Milatović kao naš član optuživao Abazovićevu Vladu za zastoj evropskih integracija

Ističe da je, uz privredu koja je propadala, inflacija bila rekordna, ekonomija uništena.

- Imali smo rekordne brojeve umrlih lica u vrijeme epidemije korona virusa, nasilni i protivzakoniti pokušaj da se đaci indoktriniraju a ne obrazuju, dosegli smo samo dno...

Onda je došla 43. vlada koja je dobila mandat da izvuče Crnu Goru iz ponora i mraka koji je zahvatio sve segmente društva, ekonomije, privrede, zdravstva, prosvjete, ali je tadašnji premijer iskoristio taj momenat za svoju prevarnu izdajničku agendu, koja nikakve veze nije imala sa evropskim integracijama, već je državu podijelila i potpuno izbacila sa tog kolosijeka - kaže Dizdarević.

Navodi da ta vlada čak u većem dijelu svog nelegitimnog mandata, nije ni imala ministra za evropske integracije, a ta funkcija očigledno nije ni nedostajala, pošto su nam sva vrata u Briselu bila zatvorena.

- Ova aktuelna vlada koja je umislila da su integracije od nje počele, bilo bi dobro da se vrati u realnost jer ono što je učinjeno u mandatu ove vlasti je politička trgovina oko par mjesta u pravosuđu, na račun lukrativnih mjesta u državnoj upravi, javnim preduzećima na koja su morali da stavljaju ljude čije ime odzvanja korupcijom, kojih se čak i resorni ministri stide, ali je to bila ta cijena tog trange – frange aranžmana. Nažalost, kada se uvede u politiku princip, u vrijeme i političke korupcije, on iz nje ne izlazi već zahtjevi postaju samo veći - saopštio je Dizdarević.

Milatović: Dvije trećine ispunjenih privremenih mjerila većinom rezultat rada 42. i 43. Vlade

Demokratska partija socijalista, kako je naveo, smatra da je jedan od najvažnijih državnih interesa da Crna Gora postane punopravna članica EU, i daćemo svoj maksimalni doprinos za dobijanje privremenih mjerila za poglavlja 23 i 24, ali nećemo dozvoliti da neznaveni i umišljeni politikanti, lažno interpretiraju činjenice.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
20. maj 2024 07:12